Een creditcard voor de koopverslaafde

Voor fervente internetshoppers is een creditcard vrijwel onmisbaar. Online een vliegticket boeken of een hotelkamer reserveren – het lukt nauwelijks zónder.

Maar niet iedereen heeft een creditcard, of kan er een aanvragen. Het voordeel van een creditcard is namelijk direct het nadeel: iemand kan op eenvoudige wijze geld uitgeven dat hij niet heeft. Om een ‘klassieke’ creditcard te krijgen, moet de aanvrager beschikken over een vast inkomen en een ‘stabiele financiële situatie’.

Daarom is er de prepaid variant: een oplaadbare creditcard die iedereen kan aanvragen. Financiële garanties zijn niet vereist. Immers, de gebruiker is zijn eigen kredietverstrekker. Maar het voordeel is dat hij wél gebruik kan maken van diensten waar hij een creditcard voor moet hebben.

De prepaid creditcard is geen nieuw fenomeen. Maar in de huidige crisistijd is het een handige manier om te voorkomen dat mensen op de pof leven en in financiële problemen raken. Vergelijk het met een prepaid telefoon of een oplaadbare ov-chipkaart. Het tegoed moet vooraf worden opgeladen en als het op is, is het op.

Er zijn talloze aanbieders van prepaid creditcards, die samenwerken met de bekende creditcardmaatschappijen als Visa, MasterCard en Maestro. Vorige week introduceerde het bedrijf 3V zijn ‘verantwoorde debetcard’. Klanten betalen eenmalig tien euro, daarna kunnen zij hun kaart met 150 euro per keer opladen. Er geldt een limiet van 2.500 euro per jaar. Met de kaart kunnen klanten overal betalen waar Visa creditcards worden geaccepteerd – online en offline.

Wie een prepaid creditcard aanvraagt, moet weliswaar zijn naam, e-mailadres, 06-nummer en woonadres doorgeven, maar blijft relatief anoniem. Aan de kaart worden geen persoonsgegevens gekoppeld en de eigenaar van de kaart krijgt geen afschriften thuis.

De prepaid creditcard zorgt dat je niet meer geld uitgeeft dan je zelf van te voren hebt bepaald. Handig voor shopaholics die niet voor zichzelf instaan als ze gaan winkelen met een ‘gewone’ creditcard.