Dodental van ongeluk bij Sachalin loopt op

Boren naar olie in arctische omstandigheden is moeilijk. Volgens Greenpeace is het ongeluk voor de kust van Sachalin een voorbode van veel meer problemen voor de Russische olie-industrie.

Zestien doden, zevenendertig vermisten en een minimale schade aan het milieu. Dat is het voorlopige resultaat van het zinken van het Kolskaja-boorplatform in de Zee van Ochotsk voor de kust van het eiland Sachalin, in het verre oosten van Rusland.

Het boorplatform met zevenenzestig man aan boord werd zondag, na het testen van een diepzeeolieput, van het schiereiland Kamtsjatka naar Sachalin gesleept, toen er een zware storm opstak. Het kapseisde en zonk binnen twintig minuten in de 1.000 meter diepe zee. Veertien bemanningsleden konden worden gered.

Het ongeluk lijkt te zijn veroorzaakt door het veronachtzamen van veiligheidsmaatregelen. De Kolskaja werd in 1985 gebouwd en was eigendom van Arktikmorneftegazrazvedka, een dochteronderneming van staatsoliebedrijf Zaroebezjneft. Aangezien een Russisch platform gemiddeld achttien jaar meegaat, had de Kolskaja zeven jaar geleden buiten bedrijf gesteld moeten worden.

Volgens Greenpeace Rusland had het boorplatform nooit tijdens een storm getransporteerd mogen worden. Dat de milieuschade beperkt is gebleven valt vooral te danken aan het feit dat het boorplatform amper olie aan boord had.

Volgens Roman Dolgov, leider van de Arctische-projectgroep van Greenpeace Rusland, is het ongeluk van zondag een voorbode van nieuwe ongelukken die in de Noordelijke IJszee staan te gebeuren. In dat gebied gaat het Russische staatsoliebedrijf Rosneft binnenkort samen met Exxon Mobil naar olie zoeken. In het Arctische gebied is het weer veel ruwer, met stormen die maanden kunnen aanhouden, ijsmassa’s en beperktere mogelijkheden om reddingsoperaties uit te voeren.

Als voorzorgsmaatregel zijn Rosneft en Exxon Mobil overeengekomen in Sint-Petersburg een onderzoeksinstituut op te richten, dat de maritieme veiligheid voor de olie-industrie in ijszeeën moet bestuderen.