Directeur Groninger Museum weg

Kees van Twist stapt op als artistiek directeur van het Groninger Museum. Dit heeft hij vandaag in het Dagblad van het Noorden gezegd. Van Twist (58) verklaart dat de politiek geen vertrouwen meer in hem heeft door oplopende tekorten bij het museum. Hij lag daardoor het laatste half jaar al onder vuur. Hij was directeur sinds 1999.

Van Twist zegt desgevraagd geen commentaar te geven tot hij weet „hoe de politiek gereageerd heeft”. Het college van B en W spreekt morgen over de zaak.

In het Groninger Museum reageert het personeel verrast. „Dat hij dit via de krant naar buiten brengt is niet correct tegenover de directie en de medewerkers”, zegt een woordvoerder. „Ik kan dit nieuws niet bevestigen. Er zijn nog gesprekken gaande over zijn positie.”

Afgelopen week zinspeelde Van Twist al op zijn vertrek. Vorige maand werd oud-topman Verberg van de Gasunie aangesteld als zakelijk directeur om orde op zaken te stellen. Vorige week werd hij algemeen directeur. Hij weigert nu commentaar. Vrijdag overhandigde Verberg een rapport aan het college van Groningen en Gedeputeerde Staten over de schulden van het museum. Dat wordt woensdag openbaar.

Van Twist laat weten nog altijd in gesprek te zijn over de mogelijkheid van een Nederlands huis voor Kunst in New York. In 2008 wilde hij dat opzetten als cultureel attaché, maar dat lukte toen niet.