Directeur Groninger Museum stapt op

Het Groninger Museum staat sinds oktober onder toezicht. Foto Flickr / Wereldomroep

Directeur van het Groninger Museum Kees van Twist stapt op. Dat kondigt hij aan in een interview met Dagblad van het Noorden.

Een woordvoerder van het museum kon het bericht nog niet bevestigen, meldt persbureau Novum. Directie noch personeel zijn over het besluit ingelicht.

Van Twist:

“Ik was graag doorgegaan, maar het vertrouwen in mij is verdwenen. Ik ga niet aan een dood paard trekken.”

Vrijdag kregen provincie en gemeente een rapport over de financiële problemen waar het museum in verzeild is geraakt.

“Naar aanleiding van het rapport zouden nog gesprekken gevoerd worden. Daarna zou nog advies worden gegeven”, zegt de zegsvrouw van het museum. “Wij hebben het nieuws uit de krant en zijn verrast.”

Het vertrek van Kees van Twist komt niet als een verrassing. Foto NRC / Maurice Boyer

Het vertrek van Kees van Twist komt niet als een verrassing. Foto NRC / Maurice BoyerHet vertrek van Kees van Twist komt niet als een verrassing. Foto NRC / Maurice Boyer

De positie van Van Twist stond de laatste dagen zwaar onder druk. Onder zijn leiding liepen de tekorten bij het museum de laatste twee jaar op tot ten minste 600.000 euro. Hij speculeerde vorig weekend zelf ook al over zijn vertrek. Van Twist geeft al elf jaar leiding aan het museum.

In 2014 moet het museum uit de rode cijfers zijn

In oktober stelden provincie en gemeente, de subsidieverstrekkers van het museum, toezichthouders aan. Ook werd George Verberg aangesteld als zakelijk directeur naast Van Twist. Dat was een voorwaarde van de subsidieverstrekkers: de gemeente en de provincie. Verberg, oud-directeur van Gasunie, werd vorige week ook algemeen directeur.

De acute geldproblemen van het museum begonnen na een verbouwing die zes ton duurder uitpakte dan geraamd. De gemeente schoot te hulp met een lening van zeven ton, die in een periode van twintig jaar via de huur moet worden terugbetaald.

    • Marije Willems