Die ranking komt wel weer

Thiemo de Bakker verloor zaterdag de finale van de Masters van Robin Haase.

Het zorgenkind van het Nederlandse tennis bestrijdt nu zijn eigen nonchalance.

Hij noemde de tweede plaats een vertrouwde plek. Maar tennisser Thiemo de Bakker, afgegleden naar de 223ste plaats op de wereldranglijst, wenste vooral de positieve punten te onderstrepen nadat hij voor de derde keer de finale van de nationale Masters had verloren. In de eindstrijd van het officieuze NK indoor voor tennissers was Robin Haase (24) in twee sets te sterk (6-3 en 6-4).

Het was een logische gedachtegang voor De Bakker (23), die door blessureleed en een gebrekkige instelling aan een nieuwe start moet beginnen. Want waar het een jaar geleden nog ging over de vraag of hij nóg een stap kon maken – De Bakker was toen 43ste van de wereld – is nu aan de orde of hij zich kan terugknokken.

„Al met al ben ik tevreden over deze week”, zei De Bakker zaterdagavond in Topsportcentrum Rotterdam. „Als ik volledig fit ben, dan weet ik dat ik een reële kans heb tegen Robin. Vandaag was dat nog niet zo. Ik had wat last van mijn schouder, kwam vanochtend moeilijk uit bed en kon niet lekker serveren.”

Op de baan oogde hij al de hele week gretig. De Bakker, sinds kort gecoacht door Ivica Ancic, de broer van de Kroatische tennisser Mario Ancic, speelde met een fanatisme dat de vaste volgers al lang niet bij hem hadden gezien. In de finale smeet hij zelfs met zijn racket. Het tekent de nieuwe fase in zijn carrière, meent hij.

De gravelspecialist wenst echter niet te ver vooruit te kijken. Wedstrijdjes spelen, luidt zijn commentaar als hem gevraagd wordt naar zijn doelen voor het nieuwe seizoen. „Ik wil spelen en weer fit worden, dan komt die ranking vanzelf wel weer. Nu ben ik daar nog niet mee bezig.”

De Bakker werd de afgelopen dagen veelvuldig geconfronteerd met zijn matige tennisjaar. „Ondanks alles heb ik er veel van geleerd”, kijkt hij terug. „Als ik hard werk, zoals ik heb gedaan, dan weet ik dat ik rond de veertigste positie op de wereldranglijst sta. Maar op dat moment kan ik nonchalant worden en doe ik niet wat nodig is. Dat zit nu eenmaal in mij. Van die nonchalance ben ik me nu bewust, dus hopelijk zie ik dat moment de volgende keer eerder in.”

In het eerste deel van het seizoen zal De Bakker de grotere toernooien voorrang geven ten opzichte van de challengers, de eerste divisie van het internationale tennis. Hij reist eind december af naar Chennai, India, waarna hij zich via de kwalificaties hoopt te plaatsen voor het eerste grandslamtoernooi van het jaar: de Australian Open in Melbourne.

Na de Australië-trip wacht het ABN Amro-tennistoernooi voor De Bakker. Toernooidirecteur Richard Krajicek had een wildcard klaarliggen voor de winnaar van de Masters in Rotterdam. Maar omdat Haase, 45ste op de mondiale ranglijst, vrijwel verzekerd is van plaatsing ging de ‘prijs’ naar de verliezend finalist.

De Bakker wil de misère achter zich laten. Zijn medisch dossier werd het afgelopen jaar flink aangevuld. Hij had een polsblessure, een liesblessure. Hij moest zijn verstandskiezen laten trekken, waarna hij zeven weken niet tenniste. En zo ging het maar door. „Ik raakte op de gekste momenten geblesseerd”, zuchtte De Bakker. „Eén keer pakte ik m’n tas op, en schoot het in mijn rug. Het heeft behoorlijk tegengezeten.”

Het ontkrachtte de beeldvorming rond De Bakker allerminst. Hij – voormalig nummer één bij de junioren – staat bekend als lui, nonchalant, iemand die de juiste werkethiek ontbeert voor het profcircuit. Zijn carrière is daarom grillig. „Na de US Open heb ik even diep gezeten”, zei De Bakker. „Ik moest me erbij neerleggen dat dit een verloren jaar is geweest.”

    • Jan Cees Butter