Damascus tekent toch Arabisch vredesplan

De Syrische regering heeft vanochtend uiteindelijk toch een vredesplan van de Arabische Liga ondertekend, op grond waarvan Arabische waarnemers in het land worden toegelaten. De komst van de waarnemers moet een einde helpen maken aan de toenemend bloedige politieke crisis in Syrië. Alleen al bij overheidsgeweld tegen betogers zijn volgens schattingen van de Verenigde Naties sinds half maart meer dan 5.000 doden gevallen.

Volgens de Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Mouallam, heeft een Syrische onderminister het plan in Kairo ondertekend nadat de Arabische Liga akkoord was gegaan met amendementen die Damascus had geëist. Een functionaris van de Arabische Liga bevestigde dat het akkoord is ondertekend. Het was vanmiddag niet bekend hoeveel waarnemers er komen en welke amendementen Syrië heeft afgedwongen. Mouallam zei ook dat Syrië Russisch advies had gevolgd.

De Arabische Liga had eerder al economische sancties tegen Syrië afgekondigd, omdat president Assads regime weigerde het vredesplan te accepteren. De Liga had Syrië nu tot woensdag gegeven om alsnog akkoord te gaan. Ze had gewaarschuwd dat ze zich anders tot de VN-Veiligheidsraad zou wenden om te proberen een einde te maken aan het geweld. Tegenstanders zeggen dat Assad alleen tijd probeert te winnen.

Gisteravond werd de Amerikaans-Syrische blogger Razan Ghazzawi, die twee weken geleden door de Syrische politie werd opgepakt, op borgtocht vrijgelaten. Dat maakte een Syrische mensenrechtenorganisatie bekend. Ghazzawi (30) wordt nog steeds beschuldigd van „verzwakking van het nationale gevoelen”, een aanklacht die standaard tegen dissidenten wordt ingebracht. Daarvoor kan ze vijftien jaar gevangenisstraf krijgen. Ghazzawi schrijft op haar blog Razaniyyat onder eigen naam kritische artikelen over het bewind in Damascus. (AFP, AP)