Brief in eerste mis na het rapport-Deetman

Aartsbisschop Eijk zei in Kruispunt dat hij empathischer had moeten reageren bij het bekend worden van het misbruikschandaal.

. In veel rooms-katholieke kerken is gisteren een brief van de gezamenlijke bisschoppen voorgelezen over het seksueel misbruik binnen de kerk. Aanleiding voor de brief is het rapport-Deetman dat vrijdag werd gepresenteerd. Uit het rapport blijkt dat het misbruik van minderjarigen die hun jeugd tussen 1945 en 1981 doorbrachten in een katholieke instelling, bekend was binnen de ordes en bisdommen. Tussen de tien- en twintigduizend kinderen zijn misbruikt.

In de brief stellen de bisschoppen dat zij Wim Deetman hebben gevraagd om het onderzoek te doen om de waarheid te achterhalen. „De waarheid, hoe pijnlijk die ook kan zijn, gaat vóór alles. ”

Aartsbisschop Eijk van Utrecht zei gisteren in tv-programma Kruispunt dat hij empathischer had moeten reageren bij het bekend worden van het misbruikschandaal. Eijk zegt dat hij nog steeds achter de maatregelen staat die de bisschoppen toen hebben genomen, „maar misschien ontbrak het gevoelsaspect”. (NRC)

Lees meer hierover in het Commentaar op Opinie, pagina 19