Bloedige dag in Syrië - VN veroordelen geweld

Vandaag zette Syrië een handtekening onder het vredesprotocol waarin staat dat internationale waarnemers het land in mogen. Tegelijkertijd was het één van de bloedigste dagen in het land sinds de opstand negen maanden geleden uitbrak. Volgens Syrische activisten kwamen er vandaag meer dan 100 mensen om het leven.

70 deserteurs van het legers zouden in de buurt van de Turkse grens zijn neergeschoten door Syrische veiligheidstroepen. 30 andere mensen kwamen om het leven bij gevechten op andere plekken in het land, aldus activisten aan persbureau AP. Omdat vrijwel geen buitenlandse journalisten toestemming krijgen in Syrië te werken, is het moeilijk om onafhankelijke bevestiging te krijgen van nieuws uit het land.

Volgens de Verenigde Naties zijn al meer dan vijfduizend mensen omgekomen sinds de demonstraties in Syrië in maart begonnen.

VN veroordelen schending mensenrechten

De Verenigde Naties hebben tijdens de Algemene Vergadering het geweld van het Syrisch regime zwaar veroordeeld. Een resolutie waarin wordt gesproken van het “schenden van mensenrechten” en waarin de regering in Damascus word opgeroepen om een einde te maken aan het geweld tegen betogers, werd aangenomen met 133 stemmen voor en 11 tegen bij 43 onthoudingen. Onder andere Cuba, Wit-Rusland, Noord-Korea, Venezuela en Zimbabwe stemden tegen de resolutie.

De uitspraak van de VN-leden toont de groeiende internationale onvrede over het optreden van president Assad tegen de oppositie in zijn land. In de resolutie, die tot niets verplicht, stellen de VN-leden dat het bewind in Damascus zich moet voegen naar het vredesplan dat de Arabische Liga heeft voorgesteld. Dat schrijft voor dat regeringstanks worden teruggetrokken, politieke gevangenen worden vrijgelaten en internationale waarnemers het land mogen betreden.

Dat vredesplan werd vandaag op het hoofdkwartier van de Arabische Liga in Kairo ondertekend door de Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken Faisal Mekdad. Syrië weigerde wekenlang het vredesplan te ondertekenen omdat dan internationale waarnemers moeten worden toegelaten. Het land kreeg als diverse sancties opgelegd van de Arabische alliantie en werd bovendien als lidstaat geschorst. Volgens de Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moallem, zijn waarnemers van de Liga vanaf nu wel welkom in het land.

    • Lex Boon