Bijstandsuitkering en AOW vanaf januari klein beetje omhoog

De uitkering voor mensen in de bijstand gaat vanaf januari een klein beetje omhoog, evenals de AOW en andere uitkeringen. De reden daarvoor is de stijging van het minimumloon, zo maakte het ministerie van Sociale Zaken vandaag bekend.

Het minimumloon stijgt van 1435,20 euro naar 1446,60 euro bruto per maand. Dat is nodig, omdat de prijzen en de lonen de afgelopen tijd zijn gestegen, aldus het ministerie van Sociale Zaken. De bijstandsuitkering voor gezinnen gaat nu met 16,57 euro per maand omhoog. Zij krijgen vanaf 1 januari 1336,42 euro netto per maand bijgeschreven, inclusief vakantiegeld.

Alleenstaanden in de bijstand krijgen er 8,28 euro bij. Hun uitkering bedraagt voortaan 668,21 euro netto. De uitkering van alleenstaande ouders stijgt met 11,59 euro naar 935,49 euro per maand. Ook kunnen zij in aanmerking komen voor een toeslag van maximaal 267,28 euro per maand als zij geen woonkosten kunnen delen met een ander.

Kabinet wil volgend jaar gezamenlijke inkomen toetsen

De bedragen zijn nog afhankelijk van de instemming van de Eerste Kamer. Die debatteert vanavond over de wijziging van de bijstandswet. Een omstreden onderdeel uit die plannen is het voornemen van het kabinet om vanaf volgend jaar het gezamenlijke inkomen van een huishouden te toetsen bij het vaststellen of iemand recht heeft op een bijstandsuitkering. Hierdoor worden voortaan ook lage inkomens van een partner of een meerderjarig kind meegerekend. Als dat gezamenlijke inkomen te hoog uitvalt, wordt de uitkering stopgezet.

Het CDA en de gemeenten zien deze nieuwe bijstandswet van het kabinet niet zitten.

AOW tussen de 7 en 14 euro hoger

Bij AOW’ers stijgt de netto-uitkering tussen de 7 en 14 euro per maand; het precieze bedrag is afhankelijk van de persoonlijke situatie. Zo gaat de uitkering van een alleenstaande 65-plusser met 11 euro omhoog naar 972 euro per maand. Echtparen waarbij beide partners 65 of ouder zijn krijgen er 15 euro per maand bij en krijgen samen 1334,92 euro.

Ook de uitkeringen voor mensen in de WW, WIA en WAO gaan omhoog, met 0,79 procent. Hoeveel mensen er concreet op vooruitgaan is lastig te zeggen, omdat dit afhangt van persoonlijke omstandigheden. Zo is bijvoorbeeld van belang hoe hoog hun inkomen was voordat zij een uitkering kregen. Verder krijgen ook nabestaanden en jonggehandicapten een hogere uitkering.

    • Lex Boon