AZ verliest van NAC en snakt naar winterstop

Koploper gaat in de laatste minuut met 2-1 ten onder en verspeelt ruime voorsprong in de eredivisie.

Voetbalclub AZ heeft gisteren opnieuw kostbare punten verspeeld in de eredivisie. De koploper verloor bij NAC Breda in de slotfase met 2-1. In de laatste vier competitiewedstrijden pakte de club uit Alkmaar slechts vier van de mogelijke twaalf punten.

AZ, dat duidelijk in een vormcrisis verkeert, gaat de winterstop in met 38 punten. PSV volgt op één punt. De club uit Eindhoven had eind november nog zes punten minder dan AZ. De achterstand van FC Twente en Ajax op AZ bedraagt vijf punten.

De ploeg van trainer Gertjan Verbeek ging tegen NAC in de laatste minuut onderuit door een doelpunt van verdediger Milano Koenders. De oud-speler van AZ scoorde uit een hoekschop. Aanvaller Anthony Lurling had de ploeg uit Breda na een half uur op voorsprong gezet na een mooi stiftje over doelman Esteban. Middenvelder Brett Holman maakte kort voor rust gelijk uit een corner. AZ had al vijf seizoenen niet verloren op bezoek bij NAC.

„We kunnen elkaar geen verwijten maken”, zei Verbeek op de website van AZ. „Het enige wat niet liep zoals we wilden, was dat we twee keer op achterstand kwamen. We hebben goed positiespel gespeeld en steeds vroeg druk gezet. Het was alsof wij thuis speelden”, stelde Verbeek. „Ook hebben we genoeg kansen gecreëerd, maar we verzuimden afstand te nemen. Dan kun je in de laatste seconde het deksel op de neus krijgen.”

AZ lijkt de winterstop hard nodig te hebben om zich op te laden voor de tweede seizoenshelft. Woensdagavond speelt de club nog in de Amsterdam Arena tegen Ajax in de achtste finales van het KNVB-bekertoernooi. „Woensdag onze koppies leeg maken”, zei AZ-verdediger Etiënne Reijnen gisteren op de clubwebsite. (NRC)