Aangifte tegen ‘criminele organisatie’ bisdom Rotterdam

Het bisdom Rotterdam was een criminele organisatie die het misbruiken van kinderen faciliteerde. Dat stelt advocaat Jan Boone, die vandaag aangifte heeft gedaan. Het Openbaar Ministerie verwijst de zaak mogelijk door naar het college van procureurs-generaal, laat een woordvoerder weten aan persbureau Novum.

“Ik heb het rapport van de commissie-Deetman bekeken, en zie vooral aanleiding om aangifte te doen van de praktijken in Rotterdam”, motiveert Boone. “Daar is toegelaten dat het misbruik doorging, pedofiele priesters die al waren betrapt werden gewoon overgeplaatst.”

Het rapport maakt duidelijk dat het in het Rotterdamse bisdom ‘een soort lustoord’ was, stelt de raadsman. Vooral bisschop Philippe Bär was volgens Boone iemand die heel ver ging in het toelaten en bedekken van misbruikpraktijken.

“Het was nog net niet stimuleren. Bär wist ervan of had het moeten weten.”

“Het faciliteren van seksueel misbruik van kinderen, dat is een crimineel oogmerk”, vervolgt Boone. “Er zijn mensen voor minder veroordeeld. En nalatigheid kan ook opzet zijn, het risico is bewust genomen.”

De advocaat deed aangifte namens zichzelf.

“Dit irriteerde mij zo, ik vind dit zo schandalig, het is erger dan ik kon vermoeden.”

Hij vindt de excuusbrief van de bisschoppen onvoldoende, evenals de eventuele ‘paar centen schadevergoeding’.

“Je moet die slachtoffers minimaal een ton geven, anders ben je een flapdrol.”

Boone deed in 2010 al aangifte in Utrecht, maar toen vond het OM in die plaats de onderbouwing onvoldoende.

“Maar met dit rapport in de hand: een betere onderbouwing kun je niet bedenken. Vooral in Rotterdam is het volstrekt duidelijk, maar ook in andere bisdommen kun je het doen, daar hebben de slachtoffers recht op.”

Het Openbaar Ministerie zou er volgens de raadsman zelf ‘op een creatieve manier’ mee aan de slag moeten gaan.