Voormalig president Tsjechië Václav Havel overleden

(FILES) In this photo taken on May 16, 1997 US President Bill Clinton (2nd-L) and US First Lady Hillary Rodham Clinton (L) depart with Czech President Vaclav Havel (R) and his wife Dagmar (C) at US Secretary of State Madeleine Albright's (behind Havel) home in Washington, D.C. Czech freedom icon and ex-president Vaclav Havel died at dawn in his sleep on December 18, 2011 after a lengthy illness at the age of 75, his spokeswoman Savina Tancevova confirmed. AFP PHOTO PAUL RICHARDS
(FILES) In this photo taken on May 16, 1997 US President Bill Clinton (2nd-L) and US First Lady Hillary Rodham Clinton (L) depart with Czech President Vaclav Havel (R) and his wife Dagmar (C) at US Secretary of State Madeleine Albright's (behind Havel) home in Washington, D.C. Czech freedom icon and ex-president Vaclav Havel died at dawn in his sleep on December 18, 2011 after a lengthy illness at the age of 75, his spokeswoman Savina Tancevova confirmed. AFP PHOTO PAUL RICHARDS Oud-president Havel en zijn vrouw op archiefbeeld samen met Bill en Hillary Clinton, 1997. Foto AFP / Paul Richards

Na een langdurig ziekbed is de voormalige president van Tsjechië Václav Havel overleden. Hij werd 75 jaar.

Verschillende bronnen bevestigen de dood van de oud-president en schrijver, onder wie ook zijn assistente. Hij stierf in zijn buitenhuis in het noorden van Tsjechië.

Havel leidde de omverwerping van het communistische regime in het Midden-Europese land en werd na de val van het IJzeren Gordijn president van Tsjechoslowakije. Na de scheiding van dat land in Tsjechië en Slowakije in 1993 werd hij staatshoofd van Tsjechië.

Voormalig Oost-Europa-correspondent Renée Postma herinnert Havel als een buitengewoon moedig man met een duidelijke visie. Ze sprak meerdere malen met hem.

“Hij was iemand die protesteerde tegen de communistische overheersing en is daardoor vaak in de gevangenis gekomen. Ondanks dat is hij altijd doorgegaan. Hij beschikte over de ongelofelijke kracht om verder te denken, over wat daarna zou komen. Na de Fluwelen Revolutie gaf hij het land richting als jonge democratie. Hij was als president onder meer de grote motor achter de toetreding van Tsjechië tot de NAVO en de EU.”

Havel was een toegewijd man, ook toen hij in 2003 niet langer verkiesbaar was. Postma:

“Hij is altijd doorgegaan met het verdedigen van de mensenrechten. Daarnaast nam hij het op voor dissidenten in andere landen, onder meer in Cuba.”

Havel in een videotoespraak over het communistische regime in Cuba:

Havel kampte al meer dan 15 jaar met gezondheidsproblemen. In 1996 moesten artsen een tumor verwijderen en twee jaar later was een spoedoperatie nodig toen een geperforeerde darm zijn leven bedreigde. In 2008 was een nieuw bezoek aan het ziekenhuis nodig vanwege hartklachten.

    • Dirk Wijnand de Jong