Verlies voor FC Twente in De Kuip en winterkampioen AZ bij NAC

Ontreddering bij AZ-sterspeler Adam Maher. De Alkmaarders verspeelden de afgelopen weken een ruime voorsprong op de ranglijst. Foto Reuters / Toussaint Kluiters

Koploper AZ heeft in Breda een onverwachte nederlaag geleden. NAC maakte in de laatste minuut de 2-1. FC Twente kreeg in de Kuip voor rust drie doelpunten om de oren, kwam knap terug tot 3-2 maar dat bleek niet genoeg tegen strijdbaar Feyenoord.

Feyenoord begon veel feller aan de wedstrijd dan FC Twente. Al na acht minuten leidde dat tot de openingsgoal van Guidetti. Pas vlak voor rust breidde Feyenoord de voorsprong uit. Guidetti maakte in de 43e minuut met een schot via de binnenkant van de paal zijn tweede en een minuut later rondde hij zijn hattrick af.

Elf minuten in de tweede helft haakte Twente weer aan toen Chadli scoorde. De Jong tekende tien minuten later voor de 3-2. Na die aansluitingstreffer werd het pas echt spannend voor de Rotterdamse goal. Twente speelde nu pressievoetbal, waar Feyenoord via een aantal uitbraken nog kansen kreeg. Twente-doelman Nikolay Mihaylov hield zijn doel echter schoon en ook Feyenoord liep geen verdere schade meer op.

De hat-trick van Feyenoordspits John Guidetti:
http://youtu.be/jKQ_Qa6_imk

Voormalig AZ-speler nekt koploper

AZ liep pas in de slotfase tegen de nederlaag bij NAC Breda aan. Tegen de verhouding in kwam NAC echter op voorsprong in de 31e minuut. Een voorzet van Milano Koenders werd niet goed weggekopt door Etiënne Reijnen, waarna Lurling met een fraai stiftje scoorde.

Een hoekschop van Rasmus Elm eindigde op slag van rust voor de voeten van Holman, die raak schoot voor AZ. Oud-AZ’er Koenders werkte in de negentigste minuut een hoekschop binnen.

Ajax versloeg eerder vanmiddag eenvoudig met 4-0 de tien man van ADO Den Haag. PSV komt om half vijf uit in en tegen Heerenveen.

    • Jules Seegers