Tshisekedi negeert Kabila: ik ben de winnaar van verkiezingen Congo

Etienne Tshisekedi stond vandaag de pers te woord in Kinshasa. Foto AFP / Dubourthoumieu

De officiële uitslag ten spijt, oppositieleider Etienne Tshisekedi heeft zich vandaag tot winnaar uitgeroepen van de Congolese presidentsverkiezingen. Volgens de erkende stemmentelling ging de winst echter niet naar hem, maar naar zittend president Joseph Kabila.

Tshisekedi zei vandaag op een persconferentie dat de regering van Kabila ‘per vandaag is weggestuurd’. Vrijdag bepaalde het Congolese hooggerechtshof nog dat Kabila de rechtmatige winnaar van de verkiezingen is. Een woordvoerder van de Congolese regering zei dat de opmerkingen van Tshisekedi slechts “voor de show” zijn.

De oppositieleider maande zijn aanhang rustig te blijven maar beloofde wel “een grote prijs” aan degene die Kabila gevangen weet te nemen. Hij riep daartoe op om te voorkomen dat buitenlandse investeerders in Congo zich uit het land terugtrekken.

Internationale waarnemers hebben eerder verklaard bezorgd te zijn over onregelmatigheden die bij de stembusgang plaatshadden. In sommige gebieden was de opkomst bijvoorbeeld onrealistisch hoog.

Verbod op anti-Kabilaprotesten na rellen Brussel

De burgemeester van het Belgische Elsene heeft vandaag demonstraties tegen de Congolese president Joseph Kabila voorlopig verboden. Gisteren raakten bij een in rellen ontaarde betoging in Brussel zestien politiemensen gewond. De verwondingen van de agenten lijken mee te vallen. De politie heeft 144 mensen aangehouden.

De Belgische justitie klaagt zeker 21 van de opgepakte relschoppers aan. Drie van hen bekogelden de paarden van de bereden politie met vuilnisbakken en glazen flessen. De aangerichte schade in de wijk is aanzienlijk.

    • Jules Seegers