Russisch olieplatform gekapseisd - vier doden en tientallen vermisten

Het ongeluk gebeurde in het oosten van Rusland, op tweehonderd kilometer afstand van Sakhalin. Google Maps

Bij een ongeluk met een olieplatform in het oosten van Rusland zijn vier mensen om het leven gekomen en worden meer dan 49 mensen vermist.

Volgens het Russisch staatspersbureau Ria Novosti gebeurde het ongeluk toen het booreiland, genaamd Kolksaya, door een ijsbreker naar het eiland Sakhalin werd gesleept. Het booreiland met aan boord 67 mensen belandde in een storm, waarna het op tweehonderd kilometer van het eiland kapseisde. Veertien mensen zouden door lokale hulpdiensten uit het ijskoude water zijn gered. De reddingswerkzaamheden ondervinden hinder vanwege het slechte weer.

Een woordvoerder van de hulpdiensten heeft aan persbureau AFP laten weten dat de constructie zonk voordat de opvarenden geëvacueerd konden worden. Voor het milieu zou het ongeluk nauwelijks een gevaar opleveren omdat het booreiland een minimale brandstofvoorraad had. Die voorraad is opgeslagen in hermetisch afgesloten tanks, waardoor de kans op een lek minimaal zou zijn. Er is inmiddels een onderzoek naar het ongeluk ingesteld, meldt Novum.

Het booreiland is van het bedrijf Arktikmorneftegazrazvedka, dat onder contract van de Russische energiegigant Gazprom werkt. Het eiland heeft plaats voor 102 bemanningsleden en is in 1985 in Finland gebouwd.