Roemer pleit voor strengere aanpak bankensector

A man smokes outside a pizza shop with a sign of a euro coin used to advertise its prices in central Madrid December 9, 2011. Europe divided in a historic rift on Friday over building a closer fiscal union to preserve the euro, with a large majority of countries led by Germany and France agreeing to forge ahead with a separate treaty, leaving Britain isolated. REUTERS/Susana Vera (SPAIN - Tags: POLITICS BUSINESS) Volgens Roemer draait het kabinet om de 'echte oorzaak' van de eurocrisis heen. Reuters / Susana Vera

Als het aan SP-voorman Emile Roemer ligt, worden banker strenger aangepakt. In zijn ogen draait het kabinet voortdurend om de ‘echte oorzaak’ van de eurocrisis heen.

In het programma Buitenhof zei Roemer vandaag dat “de financiële sector nog steeds niet wordt aangepakt”. Stef Blok (VVD), ook aanwezig, probeerde het tegendeel te bewijzen door de invoering van strengere kapitaaleisen en de bankenbelasting te noemen.

Het is geen geheim dat de VVD en de SP van mening verschillen over hoe de aanpak van de schuldencrisis. De VVD richt zich met name op een strengere begrotingsdiscipline. Roemer wees er in de uitzending nog eens op dat de begrotingen van Ierland en Spanje, die nu ook in de problemen zitten, altijd in orde waren. Roemer:

“Soms hadden ze zelfs een begrotingsoverschot. Ze zijn in de problemen geraakt doordat ze banken te grote garanties hebben gegeven. Het volledig losgeslagen financieel kapitalisme, dat heeft geleid tot de schuldenbulten waar landen nu mee kampen.”

Het idee dat dit kan worden opgelost met een strengere begrotingsdiscipline is volgens hem slechts een ‘afleidingsmanoeuvre’ om meer bevoegdheden naar Brussel te krijgen.

    • Dirk Wijnand de Jong