PSV laat niets heel van optimistisch Heerenveen: 5-1

Blijdschap bij de PSV'ers na een overrompelende openingsfase van het vooraf als zwaar beschouwde uitduel in Heerenveen. Foto AP / Peter Dejong

Het goed draaiende SC Heerenveen had er zo’n zin in om de eerste competitiehelft af te sluiten tegen PSV. Maar na ruim twintig minuten stonden de Eindhovenaren met 3-0 voor en kwam er van de gehoopte grootse wedstrijd niets terecht.

De 5-1 zege van PSV in het Abe Lenstra Stadion was een belangrijke voor de ploeg van coach Fred Rutten. De Eindhovenaren, al drie jaar zonder landstitel, staan nu op nog slechts één punt van koploper AZ dat vanmiddag verloor in Breda. Bovendien ging ook directe concurrent FC Twente eerder vandaag onderuit op bezoek bij Feyenoord.

Toivonen beslist wedstrijd voortijdig

SC Heerenveen had uitgekeken naar het treffen tegen de Eindhovenaren. Thuis werd dit seizoen alleen verloren van Twente, en dat was in september. Vorige week werd Heracles overtuigend verslagen dankzij vijf goals van Bas Dost. Maar PSV speelde met de flair die je van een titelkandidaat mag verwachten, een ploeg die aan het laatste competitieduel voor de winterstop duidelijk geen kater wilde overhouden.

Binnen achttien minuten kopte Ola Toivonen de 0-1 in de touwen. Twee minuten later was het spits Tim matavz die goed anticipeerde op wederom een voorzet van rechtsbuiten Zakaria Labyad: 0-2. Vier minuten daarna was het opnieuw Toivonen die het net vond.

Na rust consolideerde PSV het overwicht omdat binnen vier minuten de 0-4 achter de Friese goalie lag dankzij Georginio Wijnaldum. Na de wissel van PSV-verdediger Marcelo, die binnen het uur voor de 0-5 tekende, profiteerde Heerenveen van de onrust. Invaller Rajiv van la Parra redde de eer voor de Friezen.

De openingstreffer van Ola Toivonen:
http://youtu.be/2GRoxeEfaEE

    • Jules Seegers