Politicus van het Jaar bekend: opnieuw Mark Rutte

Rutte tijdens zijn onderonsje met Obama in de Oval Office eind vorige maand. Foto Reuters / Kevin Lamarque

Voor het tweede jaar op rij is premier Rutte door de parlementaire pers verkozen tot Politicus van het Jaar. Emile Roemer van de SP werd tweede, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp derde.

Het is voor het eerst in het 9-jarige bestaan van de verkiezing dat een persoon de titel twee keer weet te bemachtigen. De pers weet Rutte te waarderen vanwege zijn standvastigheid, omdat hij vrolijk overeind blijft in een onmogelijke combinatie, meldt Teletekst. De jury nam daarvoor het woord ‘evenwichtskunstenaar’ in de mond. Emile Roemer wordt vooral geroemd om zijn vrolijkheid en humor.

Carola Schouten van de ChristenUnie kreeg de prijs voor politiek talent. Het 34-jarige kamerlid troefde daarmee VVD-politica Jeanine Hennis-Plasschaert en Rik Grashoff (Groenlinks) af. Volgens Ivo Opstelten geeft Schouten niet snel op en is ze “herkenbaar in haar thema’s.” Beide winnaars hebben aangegeven zeer vereerd te zijn.

    • Dirk Wijnand de Jong