Laatste Amerikaanse militairen weg uit Irak

Soldiers from the 3rd Brigade, 1st Cavalry Division gesture in the convoy staging area before departing Camp Adder, now known as Imam Ali Base, near Nasiriyah, Iraq December 17, 2011. The last convoy of U.S. soldiers pulled out of Iraq on Sunday, ending their withdrawal after nearly nine years of war and military intervention that cost almost 4,500 American and tens of thousands of Iraqi lives. Picture taken December 17, 2011. REUTERS/Mario Tama/Pool (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST CONFLICT POLITICS)
Soldiers from the 3rd Brigade, 1st Cavalry Division gesture in the convoy staging area before departing Camp Adder, now known as Imam Ali Base, near Nasiriyah, Iraq December 17, 2011. The last convoy of U.S. soldiers pulled out of Iraq on Sunday, ending their withdrawal after nearly nine years of war and military intervention that cost almost 4,500 American and tens of thousands of Iraqi lives. Picture taken December 17, 2011. REUTERS/Mario Tama/Pool (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST CONFLICT POLITICS) Militairen van het laatste konvooi nabij Nasiriyah voordat zij hun weg naar huis vervolgen. Reuters / Mario Tama

Na een missie van bijna negen jaar hebben de laatste Amerikaanse soldaten Irak verlaten. Het laatste konvooi stak vandaag in de vroege morgen de grens met Koeweit over.

Met het terugtrekken van de laatste troepen, volgens een functionaris een konvooi van 110 voertuigen en 500 militairen, is daadwerkelijk een eind gekomen aan de oorlog in Irak. Ongeveer honderd soldaten blijven achter om de ambassade te beschermen, meldt Al Jazeera.

De Verenigde Staten besloten in 2008 om voor het eind van dit jaar alle troepen terug te trekken. Woensdag hield Barack Obama al een toespraak, waarin hij vol lof sprak over de bijdrage die Amerikaanse militairen hebben geleverd. Volgens de president laten de Verenigde Staten een soeverein, stabiel en onafhankelijk land achter.

De missie begon in maart 2003 met een bombardement op Bagdad en bracht het regime van Saddam Hussein ten val. Tijdens de missie vielen 4500 Amerikaanse doden en kwamen meer dan honderdduizend Irakezen om.