Ja Barça, zo wordt het natuurlijk nooit wat met die wereldbeker

Maar weer eens een feestje voor de beste ploeg ter wereld. Foto AFP / /Toru Yamanaka

Na een kwart wedstrijd stond het al 2-0, bij rust had Cesc Fabregas de wedstrijd op slot gegooid. Er is al weinig animo voor de eens zo hoog aangeslagen wereldbeker, maar hoe geweldig FC Barcelona letterlijk met Santos mocht spelen deed deze ‘wereldtitelstrijd’ geen goed.

Het was prachtig om te zien hoor, het met de hak controleren van de bal door Xavi. En ook Messi mocht weer wat laten zien en deed dat ook (twee goals). Maar als je het hebt over de Wereldbeker, ooit zo trots naar Nederland gehaald door eerst Feyenoord en daarna Ajax, verwacht je een échte finale. Althans, daar hoop je op.

Santos, dat volledig draait om wonderkind Neymar, stond erbij en keek ernaar. Het deed haast pijn aan de ogen om de volledige onmacht - na elke tegentreffer groeiende - op de Braziliaanse gezichten te zien. Barça liet 74 procent balbezit noteren en schaamde zich er niet voor. “Wij zijn verreweg de beste ploeg ter wereld”, leek het te willen zeggen.

De eerste drie treffers, alle in de eerste helft, van Barça:
http://youtu.be/Fg3q2zMhXOg

En als Messi dan na rust de 4-0 binnentikt kun je spreken van een eentonige finale om de officieel genaamde FIFA World Club Cup. En je kunt het de Catalanen niet kwalijk nemen ook. Vooral noemenswaardig is het dat Europa nu eindelijk Zuid-Amerika voorbij is qua aantal wereldbekers. Dankzij de winst van Barcelona staan ‘wij’ nu op 26 tegenover 25 Zuid-Amerikaanse titels.

De FIFA doet al jaren verwoede pogingen om de wereldtitel voor clubs het cachet te geven die de naam verdient. Er wordt gewisseld qua gastland; jarenlang was Japan met Tokio gastheer, maar een aantal jaren geleden mochten de Verenigde Arabische Emiraten opeens. Nu was het de beurt aan Yokohama maar vanaf 2013 gaat de strijd naar Marokko.

En sinds enkele jaren mogen ook de beste ploegen van andere werelddelen meedoen. Die schakelen eerst elkaar uit, dan komen de echte kampioenen. Dit alles zal FC Barcelona een zorg zijn. Onder coach Pep Guardiola werd alweer de dertiende van de tot nu toe zestien te winnen prijzen binnengesleept.

    • Jules Seegers