Israël laat opnieuw honderden Palestijnse gevangenen vrij

The mother of Palestinian prisoner Ali Abu Fool holds his picture before his release from an Israeli jail, in Gaza City December 18, 2011. Israel plans to release 550 Palestinian prisoners on Sunday in the second stage of a deal with Hamas that brought home soldier Gilad Shalit after five years of captivity in the Gaza Strip. REUTERS/Mohammed Salem (GAZA - Tags: POLITICS)
The mother of Palestinian prisoner Ali Abu Fool holds his picture before his release from an Israeli jail, in Gaza City December 18, 2011. Israel plans to release 550 Palestinian prisoners on Sunday in the second stage of a deal with Hamas that brought home soldier Gilad Shalit after five years of captivity in the Gaza Strip. REUTERS/Mohammed Salem (GAZA - Tags: POLITICS) De moeder van een van de Palestijnse gevangenen in afwachting van de vrijlating. Foto Reuters / Mohammed Salem

Israël zal vandaag 550 Palestijnse gevangenen vrijlaten in het kader van een afspraak met de Palestijnse beweging Hamas. Die houdt in dat Israël in totaal 1.027 Palestijnen ruilt voor de Israëlische militair Gilad Shalit.

De Israëlische krant Haaretz meldt dat het merendeel van de Palestijnse gevangenen naar de Westelijke Jordaanoever zullen worden gebracht. Het zou gaan om met name aanhangers van de gewapende fractie van Fatah, de beweging van de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Gisteren wees het Hooggerechtshof in Israël een petitie tegen de vrijlating af, omdat de ruil politieke en veiligheidsredenen heeft. De petitie was gestart door Israëliërs die slachtoffer zijn geworden van Palestijnse aanslagen.

Israël en Hamas kwamen in oktober overeen een gevangenenruil te verwezenlijken. Gilad Shalit, sinds 2006 gevangen in de Gazastrook, zou worden vrijgelaten in ruil voor 1.027 Palestijnse gevangenen. De eerste fase van de vrijlating, bestaande uit 477 Palestijnen én Shalit, vond diezelfde maand nog plaats.

    • Dirk Wijnand de Jong