Israël en Hamas ronden gevangenenruil rondom Shalit af

Mensen wachten bij de grensovergang in Rafah op de vrijlating van de Palestijnen. Foto Reuters / Mohammed Salem

Israël heeft vandaag de gevangenenruil met Hamas rondom militair Gilad Schalit afgerond. Met de vrijlating van 550 Palestijnse gevangenen vandaag is de wissel, waarbij in totaal 1.027 gevangenen betrokken zijn, in twee fases afgerond.

De eerste groep van 477 gevangenen werd in oktober vrijgelaten. Tot die groep hoorden veel Palestijnen die in Israël een levenslange gevangenisstraf uitzaten wegens betrokkenheid bij aanslagen op Israëlische burgers. De groep die vandaag vrijkwam bestond uit Palestijnen die een kortere straf uitzaten.

De Palestijnen werden vrijgelaten bij de grensovergangen met de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Dit leidde tot veel vreugde in de Palestijnse gebieden.

De minister van het gevangeniswezen op de Westelijke Jordaanoever, Issa Karake, noemde de vrijlating ‘een lege huls’, omdat de meeste Palestijnen die werden vrijgelaten een korte straf uitzaten. “Het doet geen recht aan de verwachtingen van de Palestijnen”, zei hij. Een woordvoerder van Hamas zei dat de beweging blij was met de vrijlating van de gevangenen. “We zijn trots op deze prestatie”, zei hij.

    • Jules Seegers