Heerlen: compensatie winkeliers ’t Loon is geen lening

De sloop van het winkelcentrum in Heerlen begon op 7 december. Beeld YouTube / LimburgReporter

De gemeente Heerlen ontkent ten stelligste dat het geld dat ondernemers van winkelcentrum ’t Loon ontvangen een lening is. Terugbetaling is alleen aan de orde als achteraf blijkt dat niet aan de voorwaarden van de regeling is voldaan.

MKB Parkstad beweerde gisteren dat de 50.000 euro die de getroffen winkeliers maximaal krijgen, moet worden terugbetaald. De gemeente laat vandaag weten dat het wel degelijk om een compensatie gaat. Als de ondernemer ook een schadevergoeding krijgt van een andere partij moet het geld van de gemeente weer worden terugbetaald.

Volgens MKB Parkstad is er veel onduidelijkheid over de vergoeding die de gemeente beschikbaar stelt aan de getroffen ondernemers. Maar gesprekken met de winkeliers zouden hebben uitgewezen dat de vergoeding slechts een lening betreft, aldus de belangenorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf. De gemeente bestrijdt dit.

Sloop van ’t Loon is nu ruim een week bezig:

Begin deze maand moesten alle winkels in het winkelcentrum de deuren sluiten, omdat het er te onveilig was. De grond onder het centrum was instabiel, waardoor een deel op instorten stond.

De sloop van tien winkels en een deel van de parkeergarage begon eerder deze maand omdat de grond onder het winkelcentrum verzakt. De tien winkeliers die niet meer kunnen terugkeren naar ’t Loon kunnen een vergoeding krijgen om ergens anders in Heerlen een nieuwe winkel te beginnen.

    • Jules Seegers