Duizenden betogers Bahrein door politie bestookt met traangas

Een gemaskerde vrouw vandaag bij de begrafenis in Manama waarna het uit de hand liep. Foto AFP

Duizenden demonstranten in Bahrein zijn vandaag met traangas aangevallen door de politie. Ze riepen slogans tegen de regering bij een begrafenis in de hoofdstad Manama.

De uitvaart van een 73-jarige man, die zou zijn gestorven na het inademen van traangas bij een demonstratie gisteren, was de veertigste aan regeringsgeweld gelieerde sinds de opstand in februari begon. Zeker veertig mensen zijn omgekomen sinds de sji’itische meerderheid meer democratie eist van de sunnitische leiders.

De regering beweert dat de 73-jarige man een natuurlijke dood stierf. Sinds donderdag wordt in Manama langs de strategisch belangrijke autoweg Budaiya gedemonstreerd.Deze leidt naar een kruispunt die ongeveer 500 meter van het parelplein ligt.

Dat plein was in de eerste periode van demonstraties het epicentrum van demonstraties, maar werd door ordetroepen in maart platgewalst. Sindsdien wordt het constant bewaakt omdat betogers het symbolische plein weer proberen te claimen.

    • Jules Seegers