Dodental noodweer Filipijnen opgelopen tot meer dan vijfhonderd

A woman stands next to a Red Cross sign among debris in a village hit by flashfloods brought by Typhoon Washi in Cagayan de Oro, southern Philippines December 18, 2011. Rescuers searched for more than 100 people still missing in the southern Philippines on Sunday after flash floods and landslides swept houses into rivers and out to sea, killing almost 500 people in areas ill-prepared to cope with deadly storms. The cities of Cagayan de Oro and nearby Iligan on Mindanao island were worst hit when Typhoon Wasi slammed ashore while people slept late on Friday and early Saturday, sending torrents of water and mud through villages and stripping mountainsides bare. REUTERS/Erik De Castro (PHILIPPINES - Tags: DISASTER ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY) De ravage in de getroffen gebieden is enorm. Het dodental is inmiddels opgelopen tot boven de vijfhonderd. Foto Reuters / Erik De Castro

Het aantal doden door de overstromingen in het zuiden van de Filippijnen is opgelopen tot meer dan vijfhonderd. Het Rode Kruis heeft al 521 doden geteld en wijst erop dat voor zover bekend nog eens 458 mensen worden vermist.

De hulpdiensten hebben veel dorpen nog niet kunnen bereiken, onder meer vanwege de omvang van het getroffen gebied. De hardst getroffen steden zijn Cagayan de Oro, waar 239 mensen omkwamen, en het nabijgelegen Iligan, waar 195 mensen omkwamen. De slachtoffers zijn vooral vrouwen en kinderen.

Gisteren werd de eilandengroep zwaar getroffen door de tropische storm Washi. Die ging gepaard met zware regen. Omdat ook uit de bergen water naar beneden stroomt, zijn enkele steden ondergelopen die normaal niet met overstromingen te maken hebben. Veel mensen werden in hun slaap verrast door het water. Tienduizenden hebben hun toevlucht gezocht in hoger gelegen gebieden.

De storm trekt naar verwachting vandaag weg, waardoor het weer opklaart. Hulpdiensten kunnen dan intensiever op zoek naar overlevenden.

Update 16.05 uur: Persbureau AP meldt dat er inmiddels meer dan 650 doden zijn geteld en ruim 900 mensen vermist worden.

    • Dirk Wijnand de Jong