Dj’s opgesloten in Glazen Huis, Serious Request weer van start

Ekdom pakte direct de microfoon met links Swijnenberg en in het midden Perlin. Volop pers aanwezig in het Glazen Huis, vlak voordat de deur op slot ging.

De jaarlijkse inzamelactie Serious Request is vanavond weer van start gegaan. Rond acht uur werden de drie 3FM-radio dj’s Coen Swijnenberg, Gerard Ekdom en debutant Timur Perlin in het Glazen Huis in Leiden opgesloten.

Vorig jaar bracht de actie, elke keer in het teken van een stille ramp, het recordbedrag van 7.135.707 euro op. Dit jaar gaat de opbrengst naar Help een Moeder, Red een Gezin: moeders die geraakt zijn door oorlog- of conflictsituaties en alleen voor hun gezin moeten zorgen. De Schots-Ierse band Snow Patrol was aanwezig om de sleutel in het slot te steken en om te draaien.

Uitgangspunt bij de actie, die startte in 2004 (opbrengst € 915.995), is dat luisteraars een nummer aanvragen en daarvoor betalen. De dj’s draaien de plaat met als tegenprestatie dat zij een week lang niets eten en alleen maar vruchtensapjes tot zich nemen. Door de jaren heen zijn veel mensen hun eigen inzamelingsacties gaan houden om een groot bedrag te kunnen doneren aan Serious Request.

De dj’s zitten tot en met kerstavond in het huis. Traditiegetrouw worden ze dan rond 20.00 uur weer vrijgelaten om het totaalbedrag te onthullen. Net als eerdere jaren komt een aantal bekende Nederlanders, onder wie Irene Moors en Waylon, een nachtje slapen in het huis. Timur Perlin is de enige van de drie die nog nooit in het Glazen Huis zat. Voor Ekdom is het de zesde keer, Swijnenberg zat al twee keer eerder opgesloten voor het goede doel.

    • Jules Seegers