‘Assad zet binnen 24 uur handtekening onder vredesplan Liga’

Secretaris-generaal van de Liga Nabil al-Arabi (L), zijn adjunct Ahmed bin Hilly (R) en commissiehoofd Sheikh Hamad bin Jassem al-Thani gisteren bij overleg in Doha. Foto AFP

Bashar al-Assad is eindelijk van zins het vredesplan van de Arabische Liga te ondertekenen. Na weken van traineren komt er een einde aan het met geweld neerslaan van antitegimeprotesten. Althans, dat beweert het hoofd van de commissie die zich namens de Liga bezighoudt met Syrië.

“We hebben informatie die erop wijst dat Assad het initiatief gaat ondertekenen. Of dit daadwerkelijk zal gebeuren of niet, zullen we moeten afwachten.” – commissiehoofd Sheikh Hamad bin Jassim al-Thani, Qatar.

Assad kreeg diverse sancties opgelegd van de Arabische alliantie en werd bovendien als lidstaat geschorst. Syrië weigerde het vredesplan te ondertekenen omdat dan internationale waarnemers moeten worden toegelaten en het geweld tegen betogers moet stoppen.

Geen handtekening? dan mogelijk naar VN Veiligheidsraad

De Syrische president vindt dat het land niet moet worden aangetast in zijn soevereiniteit. Assad wil bovendien niets weten van westerse inmenging. Woensdag komt de commissie, bestaande uit de ministers van BuZa van de Liga-lidstaten, weer bij elkaar. Dan kan ertoe worden besloten het plan voor te leggen aan de VN Veiligheidsraad. Op die manier zou er bredere internationale druk op Assad kunnen worden uitgeoefend.

Reuters meldt dat ook de afgevaardigde van Oman optimistisch is:

“We verwachten dat Syrië zich bij de Liga schaart en het protocol binnen 24 uur ondertekend. Dat is wat we hopen, en zo niet; dan kijken we woensdag verder naar welke maatregelen we in de toekomst kunnen nemen.”

    • Jules Seegers