Ajax wint van ADO in laatste wedstrijd voor winterstop

Christian Eriksen en Miralem Sulejmani stonden vandaag beiden op het scorebord. Foto AP / Peter Dejong

Ajax heeft zojuist de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop met 4-0 gewonnen van een onvolledig ADO Den Haag.

De Hagenaren speelden na ongeveer tien minuten al met een man minder, omdat Ramon Leeuwin vanwege een tweebenige tackle op Eriksen met rood van het veld werd gestuurd. Veel toeschouwers waren er op dat moment nog niet, omdat de harde kern van Ajax protesteerde tegen het bestuur van de club en voor Johan Cruijff. Na iets minder dan een kwartier kwamen zij het stadion binnen.

Het eerste doelpunt volgde negen minuten later, toen Eriksen via Sulejmani de bal in het doel schoot. De resterende minuten van de eerste helft doorstond ADO relatief makkelijk. In de tweede helft had ADO-coach Maurice Steijn een aantal tactische omzettingen gedaan en die pakten in eerste instantie goed uit. De onvolledige ploeg van ADO zetten Ajax vast en doken verscheidene keren rond het strafschopgebied van Ajax op.

In de 58e minuut beslisten de Amsterdammers de wedstrijd echter definitief toen Sulejmani de vrijgelopen Theo Janssen aanspeelde en de middenvelder de 2-0 maakte. Twaalf minuten voor tijd volgde de 3-0 van invaller Bulykin. De Rus, die vorig seizoen nog bij ADO speelde, hoefde een voorzet van Eriksen alleen maar in te tikken. Sulejmani voerde de score met een schuiver langs ADO-doelman Gino Coutinho verder op.

Door de zege gaat Ajax als nummer vier de winterstop in. De Amsterdammers hebben evenveel punten als nummer drie FC Twente, dat later vandaag uitkomt tegen Feyenoord. OOk Koploper AZ en nummer twee PSV moeten nog spelen. ADO verzamelde 21 punten en staat daarmee op de tiende plaats.

    • Dirk Wijnand de Jong