Zo voorkom je fietsfile

De reizende commentator Maarten Huygen (Opinie, 8 december) raakte verzeild in een fietsfile. Bij groen licht trokken de eerste fietsers zo langzaam op dat hij nog minstens één stoplichtenronde moest wachten. Sommige wegen en kruisingen kunnen de toenemende stroom fietsers niet meer aan. Huygen denkt dat een rem op de fietsgroei het tij kan keren. Fietsers moeten betalen.

Graag wijs ik op de mogelijkheden om fietspaden te verbreden, vooral nabij kruisingen. Dit kan ten koste gaan van ruimte voor de automobilist. Veel meer fietsers kunnen dan bij groen tegelijkertijd oversteken. Op de bestemming aangekomen, kunnen parkeerplaatsen worden gebruikt als stalling. Op één parkeerplaats passen twaalf fietsen, in gestapelde vorm zelfs 24. De verstokte binnenstadautomobilist levert wat ruimte in. Alle andere gebruikers zullen hiervan profiteren.

Arjen Zijlstra

Cuijk

    • Arjen Zijlstra Cuijk