'Zo moet mijn vriendje ruiken!'

Een geur als kerstcadeau. Maar wat geef je aan een zus, oma, minnaar of vader?

Een blindruiktest ter inspiratie.

None

Op verzoek van Lux testen drie geurexperts tien nieuwe geuren, alle te koop bij grote parfumerieën. Locatie van de test: de bibliotheek van het Lloyd Hotel in Amsterdam. De panelleden: Tanja Deurloo, Yvo van Regteren Altena en Mascha Feoktistova. Deurloo (45) is chemicus en eigenaar van de Perfume Lounge in Amsterdam, een winkel voor ‘haute parfumerie’. Van Regteren Altena (53) is een lifestyle-journalist met een passie voor geuren. Feoktistova (25) is fulltime beautyblogger, haar blog beautygloss.nl trekt dagelijks zo’n 50.000 bezoekers.

De panelleden krijgen de geur aangeboden op een papieren strookje. Ze weten dus niet welke fles ze ruiken. Hun aanpak en smaak is uiteenlopend. Deurloo is de analyticus die de geuren tot op het bot ontleedt („Aan het einde komen de aldehyden”), Van Regteren Altena heeft een wat associatievere aanpak, over Dahlia Noir zegt hij bijvoorbeeld: „De labrador onder de luchtjes: een allemansvriend.” Feoktistova denkt bij veel geuren aan haar vrienden en familie („Zo moet mijn vriendje ruiken!”).

Van alle testparfums levert Shalimar Initial de meeste controverse op. „Ik kan dit niet ruiken”, kermt Feoktistova. Terwijl Deurloo en Van Regteren Altena verrast zijn over deze „moderne, experimentele” geur. Ze kunnen niet geloven dat het Shalimar Initial is , want met de oorspronkelijke „vanillebom” Shalimar heeft dit eau de parfum volgens hen weinig te maken.

Over drie zaken zijn de panelleden het eens. Veel geuren zijn klonen van andere, populaire geuren. Zo is Legend van Mont Blanc volgens de panelleden „een lookalike” van Fierce van Abercrombie & Fitch.

De panelleden zijn ook eensluidend over de beste geur: de mannengeur Bang Bang van Marc Jacobs. Deze minty houtgeur is volgens Feoktistova een parfum „voor de sexy baas waar alle vrouwen op vallen”. Van Regteren Altena sluit niet uit dat dit parfum leidt „tot een omhelzing”. De schreeuwerige naam vinden ze allen slecht gekozen.

En de grootste tegenvaller? Drifter van True Religion, zeggen de panelleden in koor. Van Regteren Altena: „Dit is de geur die je hoopt aan te treffen als je een wc-deur opent.”

    • Monique Snoeijen
    • Marleen Luijt