Zij: 'Met één salaris lukt het ook'

Bas ter Stege en Heleen Hof uit Bergen op Zoom zijn bijna zeven jaar samen. De crisis heeft geen vat op zijn inkomen, al staan de tarieven onder druk. Zij probeert het gat in haar hand in toom te houden.

None

Heleen Hof (37), customer support medewerker bij een medische firma:

„Onze hypotheek is gebaseerd op twee inkomens, dus het was wel een risico toen Bas voor zichzelf begon. We hebben uitgezocht of we het een tijdje met één salaris zouden redden, en dat kon. In het begin moest hij investeren om opdrachten binnen te krijgen, maar nu heeft hij ze voor het oprapen. Zijn netwerk is zo groot dat hij om de tien meter een bekende tegenkomt als we door de stad lopen.

„Zelf werk ik al tien jaar bij hetzelfde bedrijf. Het is voor mij de ideale baan; in het ondersteunen voel ik me prettig. Dat is thuis ook zo. Ik regel alles. Als we een weekendje weg gaan, zorg ik voor de koffie in de auto. En als Bas zegt: ‘O jee, we hebben dit of dat vergeten’, zeg ik: ‘Nee hoor, dat heb ik ingepakt.’ Ook de financiën heb ik op me genomen. Doordat ik weet wat er op onze rekeningen staat, weet ik ook hoeveel ik kan uitgeven. Eigenlijk bepaalt mijn bankrekening de grootte van het gat in mijn hand. Te vaak kom ik met spullen thuis waarvan Bas zegt: ‘Hadden we dat nou echt nodig?’ En dan denk ik ‘Nou nee, eigenlijk niet.’ Daarom schrijf ik nu voor ik de stad in ga op een briefje wat ik nodig heb. Dat helpt.

„We woonden hier een jaar toen Bas een reinigingsdienst had geregeld voor de buitenmuren. Ik vond dat niet zo nodig, al is het resultaat heel mooi. We hebben ervan geleerd dat we dit soort dingen beter moeten bespreken. Sinds hij zelfstandig is, is hij veranderd. Hij is nu degene die om de tafel wil zitten om geldzaken te bespreken. Als het aan mij had gelegen, hadden we de badkamer allang verbouwd. En we zijn nu al een tijdje voor nieuwe kozijnen aan het sparen, maar onze buffer is nog niet groot genoeg.”

    • Anne Dohmen