Zeker 180 doden door tropische storm Filipijnen

Caption: Rescuers paddle their rubber boat to search for survivors following a flash flood that inundated Cagayan de Oro city, Philippines, Saturday, Dec. 17, 2011. A tropical storm triggered flash floods in the southern Philippines, killing scores of people and missing more. Mayor Lawrence Cruz of nearby Iligan said the coast guard and other rescuers were scouring the waters off his coastal city for survivors or bodies that may have been swept to the sea by a swollen river. (AP Photo/Froilan Gallardo)
Caption: Rescuers paddle their rubber boat to search for survivors following a flash flood that inundated Cagayan de Oro city, Philippines, Saturday, Dec. 17, 2011. A tropical storm triggered flash floods in the southern Philippines, killing scores of people and missing more. Mayor Lawrence Cruz of nearby Iligan said the coast guard and other rescuers were scouring the waters off his coastal city for survivors or bodies that may have been swept to the sea by a swollen river. (AP Photo/Froilan Gallardo) Reddingswerkers op zoek naar overlevenden in de stad Cagayan de Oro. Foto AP / Froilan Gallardo

Aardverschuivingen en overstromingen als gevolg van de tropische storm Washi heeft in het zuiden van de Filipijnen aan 180 mensen het leven gekost. Zeker vierhonderd mensen worden nog vermist.

Dat blijkt uit cijfers van het leger en hulpdiensten, meldt persbureau AFP. Volgens een militaire woordvoerder zouden in de stad Cagayan de Oro op het eiland Mindanao zeker al honderd doden gevallen zijn. In de haven zouden nog eens 48 lichamen geborgen zijn, meldt het National Center Management voor de bestrijding van natuurrampen. Een eerder verslag sprak van vijftig doden door de overstromingen.


Grotere kaart weergeven

Volgens burgemeester Lawrence Cruz van Cagayan de Oro overvielen de overstromingen ‘s nachts de mensen die nog lagen te slapen. “Het gebeurde heel snel”, aldus Cruz tegenover televisiezender GMA. De aanhoudende regen veroorzaakt door storm Washi zorgde ervoor dat rivieren buiten hun oevers traden en daardoor ontstonden zware overstromingen en aardverschuivingen in bewoonde gebieden.

Elk jaar worden de Filipijnen getroffen door tropische stormen. In mei kwamen er nog zeker elf mensen om door de storm Aere en in september zorgden de twee gewelddadige tyfoons Nesat en Nalgae voor honderd doden. In 2009 kwamen bij de massale overstromingen veroorzaakt door de tropische storm Ketsana 464 mensen om.

    • Hans Klis