Wijngids voor de supermarkt

Behalve op tafel dient er ook onder de boom nog wat te gebeuren. Omdat ik bij de wijnkeuze hiernaast het bestaan van supermarktwijnen ontkend heb, maak ik dat bij deze goed met de Supermarkt-wijngids 2012 van Nicolaas Klei. Ieder jaar weer een lust voor de lezer, vooral door het priemende proza waarmee Klei de wijndrinker waarschuwt voor miskopen. Een kleine greep uit zijn glasbak: Alameda Sauvignon Blanc 2010 uit Chili (Lidl 2,89 euro). „Jeugdsentiment: riekt naar lego en barbies en overvolle pampers.”

Persoonlijk heb ik in plaats van leesvoer toch liever vloeibare waar. Ik hoop daarom op een Proef@bonnement. Dan krijg ik drie keer per jaar wijn uit verschillende streken in Frankrijk bezorgd. De site (www.bonnement.nl) ziet er zo gezellig knullig uit dat het gewoonweg wel betrouwbaar moet zijn. In ieder geval heb ik de Bourgogne van Morin al eens geproefd en die is zeer de moeite waard. Zie voor uitgebreide proefnotities nrc.nl/hongerendorst.

Supermarktwijngids 2012, Nicolaas Klei, 15 euro