Uitgelicht zondag

Dutch astronaut Andre Kuipers sits in a space suit before a training exercise at the Star City space centre outside Moscow November 30, 2011. Kuipers is part of a three-man team scheduled to fly to the International Space Station on December 21. REUTERS/Sergei Remezov (RUSSIA - Tags: TRANSPORT SCIENCE TECHNOLOGY SOCIETY HEADSHOT)
Dutch astronaut Andre Kuipers sits in a space suit before a training exercise at the Star City space centre outside Moscow November 30, 2011. Kuipers is part of a three-man team scheduled to fly to the International Space Station on December 21. REUTERS/Sergei Remezov (RUSSIA - Tags: TRANSPORT SCIENCE TECHNOLOGY SOCIETY HEADSHOT) REUTERS

Film

Boy A (John Crowley, 2007, GB). Een jongen komt op 24-jarige leeftijd, na een straf van 14 jaar, uit de gevangenis. Hij hoopt op een nieuw leven en krijgt een baantje bij een transportbedrijf. Zijn begeleider Terry, een warme vaderfiguur, is trots op hem. Alles verloopt naar wens, tot zijn dekmantel in gevaar komt, juist omdat hij een heldendaad verricht. Eenduidige film stelt teleur, ondanks hecht scenario en prima acteerwerk.Canvas, 21.35-23.20u.

Bobby (Emilio Estevez, 2006, VS). Mozaïekfilm van acteur Estevez knoopt 22 personages aan elkaar op 6 juni 1968, de dag van de moord op senator en presidentskandidaat Robert F. Kennedy. Af en toe zien we nieuwsbeelden ergens op een televisiescherm: de oorlog in Vietnam is in volle gang, de burgerrechtenbeweging is de dood van Martin Luther King nog niet te boven en het algemene gevoel van malaise is groot. Met Anthony Hopkins en Sharon Stone. RTL8, 23.30-01.35u.

Nannerl, la soeur de Mozart (René Féret, 2010, F). Deels een op historische bronnen gebaseerde kroniek van de reisjaren van Wolfgang, zijn eveneens begaafde zuster Maria-Anna (‘Nannerl’) en hun ambitieuze vader Leopold, die zijn dochter verbood te componeren en al zijn kaarten op het genie van zijn zoon zette. De stijlvolle film is ook een bespiegeling over uiterlijke vorm, maskerades, seksualiteit en decadentie. Nederlands ondertiteld. TV5, 23.55-01.50u.

Informatief

De 25 opmerkelijkste showbizzgebeurtenissen van 2011. Vivian Reijs presenteert een overzicht van afgelopen jaar. Zoals daar zijn: de terugkeer op televisie van Sterren Dansen op het IJs, het huwelijk van Jan Smit en de spanning in het huwelijk van Martijn Krabbé.SBS6, 19.00-20.30u.

How much does your building weigh, mr. Foster? Film over de carrière van de jongen uit een arbeidersgezin die de beroemde architect werd van visionaire bouwwerken als luchthaven Chek Lap Kok in Hong Kong, het Viaduc de Millau in Zuid-Frankrijk en het gebouw van Swiss Re (‘de augurk’) in Londen.Canvas, 20.15-21.35u.

O’Hanlons helden. Serie waarin Redmond O’Hanlon ontdekkingsreizen overdoet. Vandaag die van Othniel Marsh en Edward Drinker Cope, twee paleontologen die tussen 1877 en 1892 met elkaar in Amerika de Bone Wars uitvochten. Inzet: wie de meeste dinosauriërbotten kon vinden en de grootste wetenschappelijke reputatie opbouwen. In die oorlog werden middelen ingezet als omkoping, diefstal en vernieling van andermans vondsten. De twee brandden elkaar ook af in artikelen en maakten de ander zwart bij wederzijdse sponsors.Ned.2, 20.25-21.20u.

Kruispunt. Naar aanleiding van de conclusies van de commissie Deetman een terugblik op de gebeurtenissen binnen de katholieke kerk gedurende de laatste twee jaar. Wilfred Kemp praat onder anderen met voormalige slachtoffers en met Antoine Bodar. Ned.2, 23.05-23.35u.

Amusement

Young James Herriot. Tussen 1978 en 1990 maakte de BBC 91 afleveringen van een dramaserie over een dierenartspraktijk: All Creatures Great and Small. Vanavond de eerste aflevering van een nieuwe serie, over de studentenjaren van een van de hoofdpersonen. Hij begint zijn colleges door te blunderen bij een brouwerspaard en leert een eerste les: je behandelt de eigenaar, niet het dier. BBC 1, 22.00-23.00u.