Uitgelicht zaterdag

Zur ARTE-Sendung Die €sthetik von Leichen: HonorŽ Fragonard 2: Fragonard hat das Erscheinungsbild dieses ãEnthŠutetenÒ total verŠndert: Augen aus Porzellan, ein stechender Blick, die platt gedrŸckte Nase und der krampfartig verzerrte Mund verleihen ihm fast etwas GewalttŠtiges. Die Darstellung soll nicht tot erscheinen. Foto: ARTE France Honorarfreie Verwendung nur im Zusammenhang mit genannter Sendung und bei folgender Nennung "Bild: Sendeanstalt/Copyright". Andere Verwendungen nur nach vorheriger Absprache: ARTE-Bildredaktion, Silke Wšlk Tel.: +33 3 881 422 25, E-Mail: bildredaktion@arte.tv

Film

Splash (Ron Howard, 1984, VS). Lichtgewichtkomedie met weldadig gebrek aan pretenties. Ongelukkige New Yorkse fruitgrossier Tom Hanks beleeft romance met Darryl Hannah, die een zeemeermin blijkt te zijn. Ook met John Candy.BBC 2, 14.40-16.25u.

Who Framed Roger Rabbit (Robert Zemeckis, 1988, VS). Disney en Spielberg bundelden hun krachten voor (indertijd) grensverleggende combinatie van echte acteurs en animatie, die ook inhoudelijk een soepele synthese tot stand brengt tussen het idioom van de detectiveromans van Raymond Chandler en de beeldtaal van de cartoon. Met Bob Hoskins als drankzuchtige detective en edelfiguratie van Betty Boop, Dumbo en Bugs Bunny. BBC 1, 15.55-17.30u.

Festen (Thomas Vinterberg, 1998, DK). Zelfmoord, overspel, incest en nog een aantal kleinere verschrikkingen komen uit de kast tijdens een feest ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van een Deense hoteleigenaar. Alom bejubeld en bekroond, voortreffelijk geacteerd familiedrama dat mede dankzij de wendbare digitale Dogma-cameraatjes verfrissend realistisch lijkt. Ned.2, 23.40-01.10u.

The Deer Hunter (Michael Cimino, 1978, VS). Beroemde, met Oscars bekroonde Amerikaanse Heimatfilm én de meest controversiële film van 1978 vanwege Cimino’s vertekening van de oorlog in Vietnam, waar de Amerikanen louter slachtoffer zouden zijn geweest. Vriendschap is het hoofdmotief van deze epische trilogie over drie arbeiders uit een staalfabrieksstadje in Pennsylvania, voor, tijdens en na hun vrijwillige diensttijd in Vietnam. Met Robert De Niro, John Savage, Christopher Walken, Meryl Streep. Ned.3, 01.05-04.05u.

Informatief

Kunstuur: special Scheepvaartmuseum. Schrijvers Nelleke Noordervliet en Thomas Roosenboom volgden het hele proces van de ingrijpende verbouwing van het Amsterdamse Scheepvaartmuseum: van de eerste plannen via de bouw van de spectaculaire glazen overkapping tot de inrichting en de feestelijke opening. Ned.2, 17.00-17.55u.

Des racines et des ailes: Arles, le trésor retrouvé. Documentaire over de vondst, in de bodem van de Rhône, van overblijfselen uit de Romeinse tijd, waaronder een marmeren buste van Julius Caesar. Het is een raadsel hoe de voorwerpen ooit op die plek zijn beland. Nederlandse ondertiteling.TV5, 18.35-20.19u.

Choccywoccydoodah - I put a spell on you. Serie over chocoladewinkel Choccywoccydoodah in de Engelse kustplaats Brighton. Er worden daar de meest fantastische chocoladetaarten gemaakt, voor klanten over de hele wereld. Deze week is het Halloween en er moet een angstaanjagende taart gebakken worden voor rocklegende Alice Cooper. TLC, 20.30-21.00u.

Honoré Fragonard – La passion de l’anatomie. Documentaire over de neef van de beroemde schilder met dezelfde naam. Deze Honoré (1732-1799) studeerde chirurgie en was medeoprichter van de eerste opleiding voor diergeneeskunde. Hij specialiseerde zich echter in de anatomie en ontleedde talloze stoffelijke overschotten om de werking van het menselijk lichaam te leren doorgronden. Hij ontwikkelde ook een bijzondere manier om lijken te conserveren. Arte, 21.05-22.00u.

Radio

Opera live: Orest. Afgelopen dinsdagavond geregistreerde opvoering in het Amsterdamse Muziektheater van Manfred Trojahns opera ‘over bloedige wraak met een boormachine’. Radio 4, 19.02-23.00u.