Teylers wil op lijst met Unesco Werelderfgoed

De ministerraad heeft er op voorstel van staatssecretaris Zijlstra (Cultuur, VVD) mee ingestemd de gebouwen van het Teylers Museum in Haarlem voor te dragen voor de Unesco Werelderfgoedlijst.

Het Teylers Museum was één van de kandidaten die de Commissie Herziening Voorlopige Lijst Werelderfgoed kansrijk acht voor een plaats op de lijst. Het Teylers belichaamt de idealen van de Verlichting. Omdat het nominatiedossier zo goed als klaar is, draagt het kabinet dit museum als eerste voor.

Plaatsing op de Werelderfgoedlijst van UNESCO betekent een internationale erkenning van de uitzonderlijke betekenis van een locatie. Daarnaast zijn werelderfgoederen geliefd als toeristische trekpleister.

Het nominatiedossier gaat voor 1 februari 2012 naar het Werelderfgoedcomité van UNESCO, dat medio 2013 zal beslissen. Als het comité de aanvraag positief beoordeelt, heeft Nederland tien werelderfgoederen. De overige zijn de grachtengordel in Amsterdam (2010), de Waddenzee (2009), het Rietveld Schröderhuis in Utrecht (2000), droogmakerij De Beemster (1999), het Ir. D.F. Woudagemaal bij Lemmer (1998), de historische binnenstad van Willemstad op Curaçao (1997), de molens van Kinderdijk-Elshout (1997), de stelling van Amsterdam (1996) en Schokland in de Noordoostpolder (1995).