Rechter: OBA moet expositie roofdrukken Gerard Reve staken

Reve en Schafthuizen op een archieffoto uit 1995. Foto NRC Handelsblad / Vincent Mentzel

De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) moet een expositie met roofdrukken van het werk van Gerard Reve afblazen naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank. Het kort geding werd aangespannen door Joop Schafthuizen, de levenspartner van de in 2006 overleden schrijver, wegens inbreuk op de auteursrechten.

Dat meldt een woordvoerder van de bibliotheek tegenover persbureau Novum. De bibliotheek vindt het jammer dat de tentoonstelling niet doorgaat. “De roofdrukken zijn alleen te zien en we hebben ook niets gekocht. De tentoonstelling is juist in het belang van het werk van Reve”, aldus de zegsman.

De driehonderd roofdrukken moeten vandaag voor 16.00 uur in de kluis worden gezet. De bibliotheek mag deze wel houden. Als de OBA de roofdrukken niet weghaalt moet de bibliotheek elke dag een dwangsom betalen tot een maximum van 25 duizend euro.

De OBA stelt in het museum verschillende exposities tentoon van Reve. Om de drie maanden verandert de bibliotheek het thema. Wat het volgende thema zal worden is nog niet bekend.

    • Hans Klis