Poëzie-scrum in Wales

In de rubiek De Papiermolen neemt Maartje Somers wekelijks het boekennieuws door. Deze week een poet in residence bij de Welshe rugbybond en de verfilming van een roman van Gerbrand Bakker.

De Welshe rugbybond heeft, als eerste tak van sport ter wereld, een dichter in dienst genomen. Schrijver Owen Sheers zal als poet in residence vanaf januari het Welshe rugbyteam volgen. Hij krijgt daarvoor een beurs van 11.000 euro van de Welshe Arts Council.

Roger Lewis, de baas van de rugbybond in Wales, heeft zich sinds zijn aantreden in 2006 voor een dichter ingespannen. Hij beschouwt ‘de combinatie van fysieke uitdaging met artistiek temperament’ als ‘een typisch Welshe eigenschap’, zei hij op Wales Online. „Wij Welshmen hebben culturele tolerantie. Sinds meer dan duizend jaar zijn we niet alleen krijgers, maar ook musici en dichters.”

Het nieuws spreekt zeer tot de verbeelding. Wat vinden de spelers hiervan? Mag Owen in de kleedkamer en wordt hij daar ongemoeid gelaten? Wat zal hij schrijven? Het materiaal is overvloedig, leert bijvoorbeeld een blik op de Wikipedia lijst van rugbytermen. Fenomenen als de Grubber Kick, de Crash Tackle en de Mulligrubber lenen zich goed voor Buddingh’ -achtige verzen. Een mooie titel voor de uiteindelijke bundel zou Feeding the Scrum kunnen zijn, de technische term voor het gooien van een bal in een berg mannen.

Regisseur Nanouk Leopold gaat de roman Boven is het stil van auteur Gerbrand Bakker verfilmen. Dit heeft de producent van de film deze week bekend gemaakt. De cast bestaat uit Jeroen Willems als hoofdpersoon Helmer van Wonderen, Henri Garcin als zijn invalide vader. Ook Wim Opbrouck, Lies Visschedijk, Loes Wouterson en Martijn Lakemeier doen mee. De opnames van het Noord-Hollandse boerendrama starten eind februari – in Zeeland. De film komt in 2013 in de bioscoop.

Een Noorse rechter heeft geoordeeld dat journaliste Åsne Seierstadt de privacy van de hoofdpersonen in haar boek De boekhandelaar van Kaboel niet heeft geschonden, en dat de essentie van het boek klopt. In een eerder proces was zij juist veroordeeld; ze moest een schadevergoeding betalen van meer dan 31.000 euro aan de boekverkoper in kwestie, de Afghaan Shah Muhammad Rais.

In het boek, dat in 42 talen is vertaald, beschrijft Seierstadt haar verblijf van een paar maanden bij deze boekverkoper, zijn twee vrouwen en hun kinderen. Ze portretteert Rais als een moedig man die verboden boeken durft te verkopen, maar ook als een meedogenloze patriarch die zijn kinderen terroriseert en zijn vrouw confronteert met een tweede bruid van zestien jaar oud.

De boekhandelaar heeft zich steeds furieus verzet tegen dit beeld. In 2003 vloog hij naar Oslo en klaagde Seierstadt aan wegens schending van zijn privacy en schending van familiegeheimen. Ook geeft het boek volgens hem een vertekend beeld van de Afghaanse cultuur. In 2007 schreef Rais zelfs een repliek: Once upon a Time There was a Bookseller in Kabul. Volgens Rais komt het door Seierstadts boek dat zijn twee vrouwen zijn gevlucht. Zij leven inmiddels in ballingschap in Noorwegen en Canada.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 16 december 2011, pagina 4 - 5.

    • Maartje Somers