Oudste optiebeurs van Europa gaat verloren

De Amsterdamse optiebeurs dreigt te worden verkocht in het kader van de fusie van NYSE Euronext en Deutsche Börse (NRC Handelsblad, 14 november). Daarmee verdwijnt de Nederlandse optiebeurs, de eerste optiebeurs van Europa. De Amsterdamse Effectenbeurs, de oudste effectenbeurs ter wereld, ging haar al voor.

De Nederlandse financiële sector wordt momenteel in een snel tempo gesloopt. ABN Amro werd door buitenlandse concurrenten in stukken gescheurd en verslonden. ING volgde enige tijd later, met dit verschil dat het de Europese Commissie was die haar doormidden sneed, met Neelie Kroes in een glanzende Brutusrol.

De afgelopen decennia is Nederland een aanzienlijk deel van zijn financiële economie kwijtgeraakt aan het buitenland. Per saldo alle wholesale activiteiten, zoals de primaire en secundaire aandelenhandel, de kapitaalmarkttransacties (ECM/ DCM), asset management, investment consultancy, fusies & overnames en boardroom consultancy. En als klapstuk nu ook nog de optiehandel. In al deze sectoren zijn het de Angelsaksische banken die domineren, zowel binnen als buiten onze landsgrenzen. Nieuwe bankinitiatieven zijn er wel, maar die zijn vooral kleinschalig en gericht op het particuliere segment.

Is dit erg? Ja! Onze financiële sector is, of beter gezegd wás goed voor circa 8 procent van de economie. De effecten op de rest van de economie kunnen niet uitblijven. Daarnaast is het geen goede zaak als Nederlandse ondernemingen hun bankzaken in Londen moeten regelen, net als dat het overgrote deel van onze reusachtige pensioenpot in het buitenland wordt beheerd.

Chris de Groot

Managing Partner Financial Assets Executive Search