Oud-gemaakte kleding

Het Amsterdamse Scotch & Soda bestaat sinds 1985, maar opende pas vier jaar geleden de eerste winkel.

Wat

Het Amsterdamse modemerk Scotch & Soda werd al in 1985 opgericht, maar oogst pas succes sinds in 2001 een nieuw team de leiding overnam. Zo’n vier jaar geleden werd de eerste Scotch & Soda-winkel geopend, en inmiddels zijn het er een indrukwekkende 37, waarvan 14 in Nederland. Wereldwijd heeft het merk meer dan 7.000 verkooppunten. Scotch & Soda begon als herenmerk, maar voegde daar in de afgelopen drie jaar Scotch & Shrunk voor jongens, dameslijn Maison Scotch en de meisjescollectie Scotch R’Belle aan toe. Dan is er nog Amsterdams Blauw, de denimlijn voor mannen en vrouwen die een jaar geleden werd gelanceerd. Het Arnhemse filiaal dat ik bezoek heeft mannen- en vrouwenkleding, met een focus op de modischer items.

Wat hebben ze

Op het raam prijkt ‘Amsterdam Couture’, een term die nergens op slaat. De casual confectiekleren doen in niets denken aan het maat- en handwerk van couturiers, maar juist des te meer aan merken als Replay en vooral Abercrombie & Fitch – al zijn logo’s bij Scotch & Soda een stuk minder aanwezig. Er hangen veel gewassen spijkerbroeken, geruite bloezen, gebreide vesten en parka’s. Alles met een hoog vintagegehalte: aan vrijwel elk kledingstuk hangt een label waarop staat dat het item een behandeling heeft ondergaan voor z’n ‘faded appearance’. En van oud-gemaakte kleding moet je maar net houden.

Het duurste kledingstuk in de winkel is een leren damesjack met wollen voorpanden à 279,95 euro, maar de uitverkoop is net begonnen, dus nu kost-ie de helft. Voor de meeste broeken betaal je rond de 100 euro, voor T-shirts zo’n 40 euro.

Hoe ziet het eruit

Het vele hout zorgt ervoor dat ook het interieur de nodige nostalgie uitstraalt. Scotch & Soda heeft het mooiste pand in Arnhems drukste winkelstraat gekozen: een rijksmonument met een art-nouveaugevel. De begane grond is voor dames, de kelder voor heren. Er kan gepast worden in mooie, maar erg krappe houten cabines.

Hoe word je geholpen

De drie winkelmeisjes zijn bijzonder vriendelijk en laten me ongestoord rondscharrelen. Ik pas een groot wollen vest (169,95 euro), het breisel is mooi en de voering lekker zacht, maar door de dikte van de stof staat het tamelijk onflatteus. De meisjes verzekeren me dat dat echt zo hoort, maar hangen het even later zonder morren terug.

Voor wie

Voor mensen die van kwalitatief goede en niet al te uitgesproken kleding houden. In de Arnhemse winkel blijkt dat een verrassend gevarieerd publiek van vijftien tot minstens vijfenzestig jaar te zijn.