Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Opnieuw gevechten tussen activisten en leger in Kairo - acht doden, 299 gewond

Caption: Protesters throw stones at army soldiers as they take cover at the cabinet near Tahrir Square in Cairo December 16, 2011. At least two people were killed and 100 wounded in Cairo on Friday as demonstrators fought troops in the worst violence since Egypt began its first free election in six decades. In a pattern that has recurred during nine months of army rule since President Hosni Mubarak's overthrow in February, the confrontation swiftly grew as more people took to the streets. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Caption: Protesters throw stones at army soldiers as they take cover at the cabinet near Tahrir Square in Cairo December 16, 2011. At least two people were killed and 100 wounded in Cairo on Friday as demonstrators fought troops in the worst violence since Egypt began its first free election in six decades. In a pattern that has recurred during nine months of army rule since President Hosni Mubarak's overthrow in February, the confrontation swiftly grew as more people took to the streets. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) Demonstranten gooien stenen naar het leger bij het parlementsgebouw in Kairo, gisteren. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

Voor de tweede opeenvolgende dag vechten demonstranten in het centrum van de Egyptische hoofdstad Kairo met veiligheidsdiensten. Gisteren kwamen volgens activisten zeker acht mensen om het leven toen het leger een tentenkamp voor het parlement probeerde te ontruimen.

De gevechten vanochtend vinden ook weer plaats bij het parlement, meldt persbureau AP. Honderden demonstranten gooiden stenen naar veiligheidstroepen die het parlement hebben afgeschermd met prikkeldraad.

Dit zouden beelden zijn van demonstranten in Kairo van vanochtend:
http://youtu.be/CHrDrP1eWx8

Het geweld begon gisteren toen soldaten een tentenkamp bij het parlement in de buurt van het Tahrir-plein wilden ontruimden waar demonstranten protesteerden tegen het leger. Een activist die zei dat hij was gearresteerd en geslagen door soldaten van de militaire politie zorgde ervoor dat de situatie escaleerde.

Bij de rellen die volgden raakten 299 mensen die deelnamen aan de zitactie gewond, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Daarnaast zijn acht mensen om het leven gekomen. De rellen zijn de hevigste sinds het begin van de verkiezingen op 28 november.

Beelden van gisteren:
http://youtu.be/m8v3sumQh_c

Het geweld legt opnieuw de spanningen bloot tussen activisten en het leger. Eind november vonden er ook al rellen plaats in de Egyptische hoofdstad tegen de militaire leiding die haar macht grondwettelijk wilde vastleggen. De demonstranten eisen echter dat de militairen de macht overdragen aan een burgerregering.