'Noodfonds heeft genoeg geld voor redding Italië'

Het Europese noodfonds heeft genoeg geld om Spanje en Italië een jaar lang te financieren, mocht dat nodig zijn. Dat zei Klaus Regling, baas van het noodfonds EFSF, gisteren in Rome. Volgens Regling zit er ongeveer 600 miljard euro in het fonds, 400 miljard van Europa plus 200 miljard euro die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft toegezegd. Dat zou genoeg zijn om Italië en Spanje in 2012 in hun financieringsbehoefte te voorzien.

Intussen boekte de Italiaanse premier Mario Monti succes in zijn plan om het begrotingstekort in 2013 tot nul te reduceren. Monti won vrijdag met gemak een stemming in het parlement over een pakket bezuinigingen, belastingverhogingen en hervormingen. Volgende week stemt de Senaat over de ingrepen.

Ondanks dit succes waarschuwde kredietbeoordelaar Fitch de kredietwaardigheid van Italië te verlagen. Spanje, België, Slovenië, Ierland en Cyprus kregen dezelfde waarschuwing. Frankrijk mag van Fitch zijn AAA-rating, de hoogste kredietwaardigheid die er bestaat, voorlopig behouden. Wel zet Fitch de vooruitzichten van Frankrijk op 'negatief'.

De afgelopen weken waarschuwden kredietbeoordelaars Moody’s en Standard & Poor’s alle eurolanden al dat hun kredietwaardigheid gevaar liep. Als de crisis voortduurt, kunnen ook financieel sterke landen als Nederland en Duitsland kunnen hun AAA-rating verliezen.

Bij de grote Europese banken Deutsche Bank en BNP Paribas ging Fitch gister een stap verder: zij kregen een lagere rating.