Nog vier nachtjes slapen...

Bijna is het zover. Woensdag gaat André Kuipers in een Sojoezraket naar de ruimte. Met Don Petitt en Oleg Kononenko. Waar zijn ze nu?

U.S. astronaut Donald Pettit (L), Russian cosmonaut Oleg Kononenko (C), and Dutch astronaut Andre Kuipers sit in the Soyuz training module at the Star City space centre outside Moscow November 25, 2011. The three-man team is scheduled to fly to the International Space Station in December. REUTERS/Sergei Remezov (RUSSIA - Tags: SCIENCE TECHNOLOGY)
U.S. astronaut Donald Pettit (L), Russian cosmonaut Oleg Kononenko (C), and Dutch astronaut Andre Kuipers sit in the Soyuz training module at the Star City space centre outside Moscow November 25, 2011. The three-man team is scheduled to fly to the International Space Station in December. REUTERS/Sergei Remezov (RUSSIA - Tags: SCIENCE TECHNOLOGY) REUTERS

Nog vier nachtjes slapen. Dan vertrekt André Kuipers naar het internationale ruimtestation ISS. Samen met de Russische kosmonaut Oleg Kononenko en met de Amerikaanse astronaut Don Pettit.

Hoe zouden ze zich voelen? Zoals wanneer je de nachten aftelt voor Sinterklaas? Zoals een turnster voor een wedstrijd?Of zoals een concertpianist die jarenlang heeft geoefend en die nu zit te wachten tot hij het podium op mag lopen?

Ook astronauten oefenen jarenlang. Ze reizen de hele wereld over. Van Houston in Amerika, naar Sterrenstad bij Moskou in Rusland, naar Keulen in Duitsland, naar Japan, Canada. In al die landen leren ze werken met verschillende onderdelen van het ruimtestation. In Sterrenstad hebben André Kuipers en zijn collega’s bovendien een heleboel namaakvluchten in een Sojoezcapsule gemaakt. Met brand, lekkages, kapotte computers... allemaal om zo goed mogelijk op hun reis voorbereid te zijn.

En nu zitten ze in een hotel in Baikonoer. Tien dagen geleden zijn ze daar naartoe zijn gevlogen. André Kuipers schreef erover op zijn blog: “Dit is de achtste keer dat ik in Baikonoer ben, midden in de steppes van Kazachstan. Als je aan komt vliegen zie je heel lang niets, hooguit een paar kamelen. En dan ineens het stadje. Er zijn scholen en flats, een markt en een museum. Net als overal. Alleen werkt bijna iedereen uit dit stadje op de uitgestrekte lanceerbasis van Baikonoer. Al sinds de jaren zestig worden Russische kosmonauten vanaf hier de ruimte in geschoten. Ook de allereerste ruimtevaarder ooit, Joeri Gagarin, werd hier gelanceerd.”

André Kuipers en zijn collega’s worden hier goed verzorgd. Drie keer per dag krijgen ze warm eten, ze rennen langs de rivier, er wordt op gelet dat er niemand aan hun hoofd zeurt en een dokter houdt ze in de gaten. Want stel je voor dat ze vlak voor vertrek, na al die jaren trainen, ineens ziek zouden worden!

Voor de zekerheid eten ze in een aparte zaal. Ze praten met journalisten achter glas. En ze mogen niemand de hand schudden, want op handen kunnen ziekmakende virussen zitten. ‘Primerka’, heet dat in het Russisch. ‘Quarantaine’ in het Nederlands – in afzondering leven. Nog vier nachtjes dus. En dan... omhoog. Spannend.

    • Margriet van der Heijden