Mieriksworteltimbaaltjes met bietenzalm en appel

Dit verrukkelijke recept is een aangepaste versie van een recept van Yvette van Boven uit Home Made winter. Zij doet het met rauwe vis (zalmforel) en een iets andere puree. Ik heb het al een paar keer gemaakt met gerookte zalm, omdat ik geen plaats had in de ijskast om een vis te laten marineren, of omdat ik te laat begon om nog rauwe vis te marineren. Hoe dan ook, het is met zalm ook verrukkelijk. Dit is een ideaal kerstvoorgerechtje, ten eerste omdat het dus verrukkelijk is, ten tweede omdat het er beeldschoon uit ziet, ten derde omdat het zich geheel voor laat bereiden en ten vierde omdat je in deze tijd van het jaar verse mierikswortel kunt krijgen en dat maakt die timbaaltjes net wat pittiger dan met mierikswortel uit een potje.

Let op: voor de timbaaltjes zijn kleine vormpjes nodig. Ik gebruik zo’n siliconenvorm voor kleine puddinkjes, wat voordelen heeft voor het lossen van de timbaaltjes. Er zijn ook gladde aluminium vormpjes in de handel.

Voor de bietenpuree:

2 rode bieten, 2 el venkelzaad, 1 dessertlepel honing, 200 g gerookte wilde sockeye zalm

Voor de mieriksworteltimbaaltjes

2 dl zure room, sap van 1 citroen, 3 el geraspte mierikswortel (of 4 el uit een potje), 2 dl slagroom, 2 blaadjes gelatine, 1 el maanzaad

Om op te dienen:

1 frisse zure appel, wat citroensap, paar blaadjes basilicum

Kook de bietjes (ongeschild, ongeveer veertig minuten) of, nog lekkerder, gaar ze in de oven door ze in aluminiumfolie verpakt een uur lang op 170 graden te laten bakken. Pel de bieten. Snijd ze in blokjes en doe ze in de keukenmachine.

Doe er het venkelzaad bij, een halve theelepel zout, de honing en wat peper en maal het geheel tot een fijne puree.

Leg wat van die puree op een schaal, leg daar plakjes zalm op en wissel de laagjes zalm en bietenpuree af tot de zalm op is, eindig met de bietenpuree. Doe plasticfolie over de schaal en zet hem twee uur in de ijskast.

Week de blaadjes gelatine twee minuten in koud water.

Verwarm het citroensap (het hoeft niet te koken), knijp de gelatine uit en los die op in het warme citroensap.

Rasp de mierikswortel boven een kom waar de zure room in zit. Roer door elkaar. Klop de slagroom stijf. Giet het wat afgekoelde citroensap door de zure room, spatel daar ook het maanzaad en de slagroom door. Vul de met koud water omgespoelde vormpjes met dit mengsel en laat ze opstijven, zo’n anderhalf uur.

Snijd voor het opdienen de ongeschilde zure appel in vier parten, verwijder het klokhuis en snijd de parten in dunne plakjes. Leg ze op de borden en besprenkel ze met wat citroensap tegen het verkleuren.

Stort de timbaaltjes op de appelplakjes. Schik op elk bordje een paar plakjes zalm met bietenpuree. Strooi wat basilicumblaadjes over het geheel en dien het op, eventueel met toast.