Menseneter

In het artikel ‘De python is een menseneter’ (Wetenschap, 13 december) wordt gesproken over ‘anekdotes’ rond de netpython (Broghammerus reticulatus). Het is realiteit, dat de langste slang van de wereld soms mensen eet. En het gebeurt niet alleen in de Filippijnen, maar ook in andere landen, zoals Indonesië. Ook recent zijn mensen aangevallen door netpythons of zelfs opgegeten. Zo is er nog in 2010 op Sumatra een jongen door een netpython aangevallen en zijn er in 1998 en 2000 op Sulawesi mensen verslonden.

Een uitgebreide beschrijving van alle bekende gevallen in Indonesië en Sarawak staan in een publicatie van mijn hand, die is verschenen in het tijdschrift Litteratura Serpentium jrg 30, no. 4 van de Europese Slangenvereniging. Het ultieme bewijs is natuurlijk een foto van de slang met zijn slachtoffer, zoals hieronder is afgedrukt. Het slachtoffer is een man die in 1998 op Sulawesi werd verslonden door een slang van 5,75 meter.

Ruud de Lang

Rotterdam

Ook reageren?

Dat kan door een e-mail te sturen aan wetenschap@nrc.nl. Bij voorkeur woonplaats vermelden.

    • Ruud de Lang Rotterdam