Manning voor het eerst in openbaar

In een voorbereidende rechtszitting voor een Amerikaanse militaire rechter is gisteren voor het eerst in 18 maanden Bradley Manning in het openbaar verschenen, de jonge soldaat die Amerikaanse militaire en diplomatieke informatie heeft doorgespeeld aan WikiLeaks.

Manning, die vandaag 24 jaar is geworden, antwoordde bevestigd op de vraag van de rechter of hij de aanklachten tegen hem begreep, en ontkennend op de vraag of hij zelf nog vragen had, en zei verder niets. Hij droeg legerkleding en had een zwarte bril op. Op deze eerste zitting, bedoeld om vast te stellen of de zaak voor de krijgsraad komt en welke getuigen daarvoor gehoord worden, was voor het handjevol journalisten dat in de rechtszaal was toegelaten, niet goed vast te stellen hoe hij er aan toe is. Hij maakte tijdens de zitting af en toe wat aantekeningen.

Manning is sinds zijn arrestatie in mei 2010 in Irak onder een zwaar regime vastgehouden op een basis van het korps mariniers in Quantico, lange tijd in een isoleercel. Na klachten werd hij negen maanden daarna overgebracht naar een andere gevangenis, waar hij volgens zijn advocaat beter is behandeld.

Manning wordt onder andere beschuldigd van samenwerking met de vijand en de verspreiding van militaire informatie. Hij heeft honderdduizenden militaire documenten over Irak en Afghanistan en diplomatieke ambtsberichten doorgespeeld aan WikiLeaks. Zijn advocaat probeerde de rechter die de zitting voorzit, te wraken, maar dat mislukte. De zitting zal naar verwachting enkele dagen duren. (AP, AFP)