Laura kwam onverwacht

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Laura van der Meijden (29), projectmedewerker poppodium Hedon, poseerde op 29 november 1991 in kunstgalerie ‘De Jaargetijden’ aan de Zuideinde te Meppel samen met haar broer Simon (40), deputy-salesmanager bij IKEA, en zus Mirjam (48), leerkracht op de basisschool, voor een geschenk voor het dertigjarige huwelijksfeest van hun ouders Theo en Lidi.

„Een foto van alle kinderen was een toepasselijk cadeau. Door het leeftijdsverschil vertegenwoordigen wij specifieke periodes uit hun leven. In 1961 getrouwd om het huis uit te kunnen, kregen ze in Den Haag al snel Mirjam. Als uitgeraasde dertigers op een boerderij in Nieuw Leusden kregen ze Simon. En ik kwam onverwacht, toen Lidi al bijna veertig was en carrière maakte als lerares Nederlands. We woonden nog op de boerderij. Het was begin jaren zeventig hun bewuste keuze geweest. Het duurde even voordat ze werden geaccepteerd. Foto’s van destijds bekijkend, hun lange haren en hippiekleding, verbaast mij dat niks. Bekende verhalen zijn hoe Theo besloot kunstenaar in Denemarken te worden. Dat lukte, maar geld verdienen minder. Voordat hij terugkeerde naar Lidi op de zolderkamer in Den Haag hield hij zich in leven door kranten te eten. Honger zorgde er ook voor dat Lidi Theo met de trein ophaalde in Arles nadat hij met een kapotte fiets was gestrand op weg naar Israël. Het menu bleek toen uien en rode wijn. Die balans kenmerkt hun relatie: Theo met wilde plannen, Lidi als betrouwbaar baken. Ten tijde van de kunstgalerie in Meppel werd Theo rustiger. Hij had goed oog voor jonge kunstenaars, bijna maandelijks een nieuwe opening. Lidi gaf inmiddels les op het hbo-v in Zwolle. Omdat Theo veel thuis was, bracht hij mij naar school. Pas in groep zes hoorde ik dat meestal de moeders thuis zijn. Meppel en de kunstgalerie vormen mijn jeugd. Toen Lidi vijf jaar geleden met de vut ging, verhuisden ze naar een boerderij in Ruinen: beesten, een moestuin en een door Theo ontworpen Japanse tuin. Binnenkort is hun vijftigjarige huwelijk: nog steeds bij elkaar en gelukkiger dan ooit.”

U kunt zelf ook een foto insturen. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ gemaakt wordt. Stuur aan: opnieuweenfoto@gmail.com

    • Arthur van den Boogaard