Kortkolom buitenland

Presidentiële paleizen Tunesië in verkoop

Tunis. De presidentiële paleizen in Tunesië worden verkocht, met uitzondering van dat in Carthago, zo heeft president Marzouki gisteren bekendgemaakt. Ook zullen de archeologische voorwerpen die zich in de paleizen bevinden, worden teruggegeven aan de nationale musea. Verspreid over het land zijn er tientallen paleizen en huizen die door ex-president Ben Ali en zijn familie en vrienden werden gebruikt. (AFP)

EU en IMF breken boos bezoek Hongarije af

Boedapest. De EU en het IMF hebben gisteren hun gesprekken met Hongarije over een hulppakket afgebroken. „De Europese Commissie is bezorgd over de plannen van de Hongaarse autoriteiten om wetten te aanvaarden die de onafhankelijkheid van de centrale bank kunnen ondermijnen”, zei de woordvoerder van eurocommissaris Olli Rehn (Economische en Monetaire Zaken). Woensdag werd bekend dat de regering overweegt de centrale bank te fuseren met de toezichthoudende financiële autoriteit. (AP, Reuters)

Veel betogers in Syrië

Beiroet. Vele tienduizenden Syriërs hebben gisteren opnieuw gedemonstreerd tegen het regime van president Assad. Zeker tien betogers zijn gedood doordat het leger het vuur opende, zeggen mensenrechtenorganisaties. In de stad Homs alleen al gingen 200.000 mensen de straat op. (Reuters, AFP)