Kijk langs de zombies, zie schroeiend drama

The Walking DeadSeizoen 1Zes afleveringen van 45 minuten€ 24,99

Levende doden zijn het, waggelend over straat, met aangevreten gezichten, dode ogen en uitpuilende ingewanden, op zoek naar vers mensenbloed. Soms schuifelt er niet meer dan een verscheurd bovenlichaam door het gras. The Walking Dead bevat genoeg beelden om je maag te doen omkeren. Maar deze serie is ook verrassend spannend, subliem gemaakt en met een stevig kloppend, dramatisch hart.

Om te beginnen weten wij wat hoofdpersoon Rick Grimes niet weet. Rick (Andrew Lincoln) is politieman en bekent net aan zijn maat Shane dat zijn huwelijk zo slecht is als hij wordt neergeschoten en in coma raakt. Juist in die weken wordt de wereld getroffen door een catastrofe, waardoor de doden weer opstaan en op mensenjacht gaan. Rick ontwaakt, maar zijn vrouw Lori (Sarah Wayne Callies uit Prison Break) is de stad ontvlucht. Met Shane, die haar vlot inpalmt.

Als Rick hen weer vindt, ontvangt zijn vrouw hem met open armen. In een postapocalyptische wereld past geen huwelijkscrisis. Maar op de achtergrond smeult haar geheim.

Het groepje van Shane en Rick schuilt in de bergen, op zichzelf teruggeworpen. Die situatie creëert een laboratorium voor menselijke gedrag, en de The Walking Dead speelt knap met de mogelijkheden om het beste en het slechtste van de mens boven te laten komen.

De twee agenten, natuurlijke leiders met een sterk moreel besef, strijden om de macht. Anderen achten elke vorm van moraal overbodig geworden. De zombies zijn een gevaarlijke vijand, maar de onderlinge intriges en conflicten zijn sluipender en net zo dodelijk.

The Walking Dead is gebaseerd op de gelijknamige serie graphic novels, een meesterstuk van zichzelf. De tv-versie evenaart het tekenwerk met sinistere geluiden en make-up. De levende doden zien er net zo overweldigend uit als de filmische beelden van verlaten steden.

Als de gewenning intreedt, kun je zelfs de bloedfonteinen bewonderen wanneer er weer een hoofd opensplijt – dat gebeurt geregeld, want een stofje in hun hersenen is wat de doden gaande houdt; ze sterven pas definitief als je ze een kogel of bijl door het hoofd jaagt.

Deze opwindende serie is wereldwijd een succes, met 120 landen die hem uitzenden. In Nederland is hij te zien bij de digitale zender Fox. Een tweede seizoen is af, een derde in voorbereiding.

Goed nieuws, want het enige nadeel van seizoen 1 is dat er maar zes afleveringen zijn. Terwijl het enige wat je wil is: meer zombies!

Ron Rijghard

    • Ron Rijghard