Kerstdrank

Harold Hamersma weet al wat hij met Kerst drinkt. Nu het eten nog.

„Als wij een advertentie ‘hutspot met rookworst’ plaatsen dan eet een kwart van Nederland die avond hutspot met rookworst”, hoorde ik de reclamebaas van Albert Heijn jaren geleden eens beweren tijdens een radio-interview. In die periode gaf Appie op de voorpagina van de landelijke ochtendbladen proactief antwoord op de meest gestelde vraag in Nederland: ‘Wat eten we vandaag?’

Als het nog steeds juist is wat er destijds beweerd werd, weet ik nu ook wat we hier met Kerst op tafel krijgen. Daarvoor hoef ik alleen maar even door de 220 pagina’s tellende Allerhande Kerstféést te bladeren. Hieruit kan ik opmaken dat er dit jaar qua voorgerechten een dictaat van Hollandse garnalen geldt, vooral de cocktail wordt gepusht. Wat nu zit er nog meer in de netten? Allerhande kabeljauw- en zalmbereidingen gaan als hoofdgerecht fungeren als het aan Appie ligt.

Wat gevogelte betreft is vooral de kalkoen de pineut, ofschoon de struisvogel ook even de kop opsteekt. En de vleesliefhebbers dienen volgens de advertentie op de achterkant van de gelegenheidsglossy ‘dit jaar een eigen draai aan de rollade te geven’. En u weet dat als Albert Heijn zulks verordonneert een groot aantal landgenoten daar gehoor aan geeft.

Nu is het overigens in Huize Hamersma zo dat het naderende kerstfeest een volstrekt andere vraag oproept, namelijk ‘Wat drinken wij dit jaar?’ En daar zijn beslist geen voorpagina-advertenties voor nodig om mij richting de kelder te manoeuvreren. De champagne zal Ulysse Collin Blanc de Blancs Extra Brut zijn. Een single vineyard champagne uit de buurt van Congy, van een jonge wijnmaker die de kunst nog heeft mogen afkijken bij het legendarische Anselme Selosse. Een kickass cult-champagne, biologisch (ofschoon nog niet gecertificeerd) die zich presenteert als een hoge, witte, mousserende bourgogne.

Voor de vorm maken we er dan wel wat Zeeuwse oesters bij open. Nu de smaakpapillen tot leven zijn gekomen, wacht hen een volgende verrassing. Wit uit de Savoie van de jacuèredruif, in 2010 tot ons gebracht in de vorm van Chignin van Domaine Gonnet. Rins, ongeduldig, tintelend en alpinefris. We bedenken er wel wat bij. Een salade van rucola met in citroen en peper gemarineerde gamba’s uit de wok bijvoorbeeld. Of toch ook maar zalm, net zoals de rest van Nederland? Maar dan wel de lekkerste, Bawykov. Zelfgerookt door Rien Heemskerk.

Vervolgens op naar wat substantiëlers, qua wijn dan. De Grendel shiraz 2008 uit de Zuid-Afrikaanse kuststreek. Cassis en cacaobitters, spicy, toasty, en genereus. Wordt dit ’m, dan moet een haas echt vrezen dat hij het haasje wordt. Maar dan kan Herdade do Perdigão Vinho do Almo Escolha 2007 uit het Portugese Alentejo ook. Stoer en krachtig. Vlezig en stevig. Rood als een braadpan op het vuur. Slow food wijn. Voor het geval de haas ook besluit te gaan sudderen.

Ik begin wat te dralen, want klassiek is nu ook een optie. Richting Lalande de Pomerol, en dan de 2008 van Château Moulin la Graviere schenken. Streng als een bovenmeester die uiteindelijk het beste met je voor heeft. Mooie bitters, schaduwpartijen, duister fruit, maar ook een ravissante rijpheid, opwindende laurierontboezemingen en een nagalmende finale. Even met mijn vrouw overleggen, want dan kan zij eventueel ook vast een hert bestellen.

Wat zoet betreft weet ik zeker dat ik Quarts de Chaumes 2008 van Domaine des Baumard ga openmaken. Want de appeltaart van mevrouw Hamersma is een habitué met Kerst. Verder twijfel ik, maar ik heb nog een weekje. Misschien biedt de kerstbestellijst van de buurtslager die net op de mat is gevallen inspiratie. Maar nee, gourmet-, fondue- en steengrillschotels. Daarvan krijg ik geen trek in wijn.

Ulysse Collin Blanc de Blancs Extra Brut, 46 euro, bolomey.nlChignin 2010 Domaine Gonnet 10 euro, vierheemskinderen.nlDe Grendel shiraz 2008, 13,95 euro gastrovino.nlHerdade do Perdigão Vinho do Almo Escolha 2007, 18,95 euro garrityfinewines.nlChâteau Moulin la Graviere 2008 Lalande de Pomerol, 17,25 euro vojacek.nlQuarts de Chaumes 2008 Domaine des Baumard, 57,50 euro degoudenton.nl

    • Harold Hamersma